20 joulu Johtajana muutoksen reunalla
Olen kollegojeni kanssa käsitellyt blogeissamme paljon muutosta – onhan muutos yksi keskeisimpiä työtehtäviämme. Itse olen myös viime vuodet tutkinut muutoksen ja johtamisen yhteyttä. Tällä kertaa suuntaan katseeni johtajan muutokseen suhtautumisen tapoihin. Maailmassa, jossa organisaatioita ja yksiköitä johtaa yksi henkilö tai pieni joukko ihmisiä, tällä suhtautumistavalla on äärimmäisen suuri merkitys paitsi muutoksen toteutumisen, myös muutosta toteuttavan yksikön resilienssin eli muutosjoustavuuden kannalta.
Johtaja tulkitsee muutoksen tarvetta
Teimme tutkijakollegoideni kanssa tutkimuksen, jossa tarkastelimme johtajien muutokseen suhtautumisen ja organisaation resilienssin yhteyksiä koronapandemian aikana suomalaisessa perustason terveydenhuollossa. Ajatuksemme oli (ja yhä on), että johtaja määrittää muutoksen lähtöpisteessä sitä, miten suureen revohkaan lähdetään. Arvioiko johtaja siis, että pitää muuttaa asioita pikkiriikkisesti vai muuttua kokonaisuutena ja isosti? Tässä kohtaa muutosjunan raide usein määrittyy pitkäksikin ajaksi ja sen vaihtaminen myöhemmässä vaiheessa voi olla ison työn takana.
Toki johtajat tekevät tulkintaa yhdessä muiden kanssa. Onneksi. Tukijoukot vaihtelevat tilanteen ja johtajan mukaan, mutta monestihan päätökset tehdään johtoryhmissä, työryhmissä, tiimeissä, kollegan ja joskus vaikkapa valmentajan tukemana. Hierarkkisissa järjestelmissä on mahdollisesta jaetusta johtamisesta huolimatta johtajan sanomisilla suuri merkitys eikä sitä valtaa tule sivuuttaa eikä toisaalta käyttää toimintaa arvioimatta. Johtajan ja ehkä hänen lähipiirinsäkin tulisikin olla tietoisia siitä, miten kukin muutokseen tulee suhtauduttua ja tehdä puntarointia myös eri vaihtoehtojen välillä. Kuulostaa isolta, mutta kyse voi olla ihan muutamasta lauseesta: ”Huomaan ajattelevani, että meidän ei juuri nyt pitäisi ryhtyä koviin isoihin muutoksiin. Meillä on juuri tehty organisaatiouudistus ja henkilöstö vaikuttaa kuormittuneelta.” Tähän on sitten muiden helpompi lähteä joko liittymään tai haastamaan. Ainakin toivon, että päättävässä asemassa olevilla olisi argumentaation ja niiden kuuntelun taitoa!
Juostaanko hetki kovaa vai rempataanko koko talo?
Mitä tarkoitan muutokseen suhtautumisen tavoilla? Muutosprosessin ensi hetkillä luodaan käsitys käsillä olevasta muutoksen tarpeesta joskus aika vähäisinkin tiedoin. Yksi muutosorientaatio (eli tapa suhtautua muutokseen) onkin tutkimuksemme mukaan vastustaminen. Tämä voi näkyä ns. aikalisän ottamisena: Teemme päätöksen vasta saatuamme lisää tietoa. Joskus resilienssiä voikin vahvistaa parhaiten muutoksen vastustaminen. Se voi tulla avuksi myös silloin, kun itse näkee jonkun muun ehdotuksen johtavan hankaluuksiin tai jopa lainmukaisuuden harmaalle alueelle. Toki vastustus voi juontaa juurensa myös omaan haluttomuuteen tai keinottomuuteen, jolloin se on vähemmän puntaroitua ja voi puolestaan olla haitaksi kokonaisuudelle.
Aina aika ei ole puolellamme ja päätöksiä voidaan joutua tekemään pikaisesti. Onkin ymmärrettävää ja luultavasti useimmissa tilanteissa myös viisasta, että tiukoissa tilanteissa tukeudumme tuttuihin toimintamalleihin. Tällöin puhutaan muutoksen tai ”iskun” absorboimisesta: teemme vähän tai paljon lisää sitä mitä muutenkin eli muutamme minimaalisesti asioita.
Toisinaan taas havaitsemme, että viisainta on tehdä vähän liikkeitä toimintatavoissa. Kenties se on työpäivän kulun muutoksia, toisenlaista viestintää, kokouskäytäntöjen viilaamista. Näillä pyritään terveydenhuollon kentällä varmistamaan palvelujen jatkuvuus mahdollisista isoistakin haasteista (esimerkeistä käynevät kaikille tutut koronapandemia ja sote-uudistus) huolimatta. Tätä nimitetään adaptoitumiseksi eli mukautumiseksi.
Joskus taas ollaan tilanteessa, jossa havaitaan tarvetta suurempaan liikahdukseen, perustavanlaatuiseen muuttumiseen eli transformaatioon. Tämä on tutkimusten mukaan varsin harvinaista. Samaan aikaan sille saattaisi olla tarve, jos haluamme rakentaa sote-palvelumme sosiaalisesti, ekologisesti ja taloudellisesti kestäviksi. Transformaatio tarvitsee tapahtuakseen paljon pohdintaa ja puntarointia, jakamista ja kuulostelua, päätöksentekoa ja niiden vaikutusten seuraamista. Kysymykset voivat olla isoja: Miksi ja keitä varten olemme olemassa? Mitä on riittävät sote-palvelut? Keitä meillä pitäisi olla töissä? Joskus transformaation paikka kuitenkin tarjoutuu ympäristön syliin työntämänä. Koronapandemian aikaan terveydenhuollossa toimi joukko muita kuin alan ammattilaisia, joiden työt olivat sulkujen vuoksi seisahtaneet. Organisaatiot onnistuivat näkemään itsensä ja työntekijänsä laajempana kokonaisuutena.
Valmentaja rinnallesi reunalle
Näitä ilmiöitä Mediellin valmentajat pääsevät havainnoimaan työssään toistuvasti. Mehän olemme paikalla, kun halutaan jotain muuttaa tai vanhaa tehdä vahvemmin. Ei ole ollenkaan harvinaista, että keskustelemme henkilöstön muutosvastarinnasta. Yhtä lailla kuitenkin näemme sitäkin, että enemmän tai sitten vähemmän tietoisesti ja perustellusti johtoasemassa olevat henkilöt haluavat tehdä pienempää muutosta kuin mihin yksikössä mielestämme kannattaisi ryhtyä. Ei huolta! Periaatteenamme on tarjota vaihtoehtoja eikä puskea omaa visiotamme pakolla päälle. Johtaja tuntee yksikkönsä ja ihmisensä meitä paremmin. Valmentajan yksi tärkeimmistä tehtävistä onkin auttaa valmennettavaa tunnistamaan ajatuksiaan ja ilmiöitä ympärillään. Joskus annamme ystävällistä tuuppausta lähemmäksi muutoksen reunaa ja joskus taas vedämme valmennettavaa sieltä kauemmaksi – ainakin hetkeksi aikaa. Olemme mielellämme peili tai palloseinä sekä varmistusköysi muutoksessa.
P.S. Blogini nimi on saanut innoituksensa mainiosta, jo klassikon ikään päässeestä kirjasta Johtajana kaaoksen reunalla. Se on kulunut minunkin käsissäni johtamispolkuni alkutaipaleella avaten raolleen kompleksisuusajattelunkin ovea, mikä sitten johtikin väitöskirjatyöhön mm. kirjaa toimittaneen prof. Harri Jalosen ohjauksessa. Suosittelen myös itsenäistä jatko-osaa Johtaminen kompleksisessa maailmassa, vaikka se on itsellänikin yhä kesken…
Blogitekstin kirjoitti
Soila Karreinen | Valmentaja
Hyppäsin pois ison terveysaseman ylilääkärin tehtävästä ajatuksenani löytää uudenlaista tekemistä ja ymmärrystä siitä, mitä sotelle oikeastaan pitäisi tehdä. Sattuman kautta tieni vei sosiaali- ja terveysministeriön kautta terveydenhuollon resilienssin tutkimuksen pariin. Kirjoitan ajatuksistani, tutkimuksista ja paljon muuta.
Yhteystiedot
Meihin Medielleihin saa yhteyttä: https://medielli.fi/yhteystiedot/#ellit