11 heinä Pohjoismaisia terveisiä jatkuvuusrintamalta!
Kävin pohjoismaisessa yleislääketieteen kongressissa juhannusviikolla Norjan Stavangerissa. Teemana oli muutos ja tulevaisuuden yleislääkärit. Asiaa käsiteltiin monelta kannalta eri sessioissa ja keynote-puheenvuoroissa. Yhdeksi pääaiheeksi nousi hoidon jatkuvuus, jota meidän Annekin on jo aiemmin käsitellyt.
Yleislääkärin ydinarvot
Yleislääketieteen uudelleen muotoiltuja pohjoismaisia ydinarvoja käsiteltiin myös. Näistä ensimmäinen eli potilas-lääkärisuhteen jatkuvuus nousi erityiseen asemaan kongressissa, jossa allekirjoitettiin myös julistus hoidon jatkuvuuden parantamisen puolesta Pohjoismaiden perusterveydenhuollossa.
Mitä se jatkuvuus oikein on?
Vaikka julistuksessakin alleviivataan lääkärin ja potilaan välisen suhteen pysyvyyttä ja sen tutkittuja etuja, on jatkuvuutta myös muita sortteja. Puhuin itse aiheesta Suomen yleislääkärit ry:n kevätkoulutuksessa 25.5.2022 ja oli innostavaa kuulla aivan samoja painotuksia norjalaiskollegan keynote-puheenvuorossa. Jatkuvuutta on tiedon jakaminen, hoitajan ja potilaan välisen suhteen vaaliminen (etenkin meillä Suomessa, jossa hoitajilla on poikkeuksellisen laajat vastuut ja roolit!), tiimin kanssa jaettu jatkuvuus jne.
Mihin suuntaan mennään?
Euroopassa perusterveydenhuolto on perinteisesti rakentunut vahvasti perhelääkärimallin päälle. Ikioma lääkäri on lähtökohtaisesti kaikilla (minkä vajaasta toteutumisesta nyt mm. norjalaiset yleislääkärit ovat huolissaan, sillä maassa on jopa yli 150 000 ihmistä ilman omalääkäriä…) ja lääkäri pyörittää potilaiden hoitoa muiden ammattilaisten roolin ollessa lähinnä avustava. Jo useamman vuoden tai vuosikymmenen ajan ovat monet maat halunneet tuunata terveydenhuoltoaan moniammatillisempaan suuntaan ja pyrkineet kasvattamaan praktiikoiden kokoa.
- “Six countries targeted reforms to provision structures, aiming to increase the size and role of primary care providers to provide more interdisciplinary and integrated care to wider populations.”
- Kongressissa professori Niek de Wit kertoi Alankomaissa tehdystä innovaatiosta, jossa moniammatilliset palvelut mielenterveyspalveluista sairaanhoitajien ja farmisistien osaamisrepertuaarista olisivat lääkärin tukena, kaikki saman katon alla. Meistä suomalaisista osallistujista tämä kuulosti hyvin tutulta. Hehän ovat kehittämässä meikäläisten terveyskeskusta!
Mielenkiintoista on, että samaan aikaan meillä osa haikailee eurooppalaisen perhelääkärimallin perään. Ehkä paras malli olisi jossain siinä välissä paikallisesti sovellettuna? Ja ainakin parasta olisi meidän kaikkien ottaa oppia toisiltamme koski se sitten moniammatillisuuden mahtavia etuja tai omalääkärimallin sudenkuoppia.
Blogitekstin kirjoitti
Soila Karreinen | Valmentaja
Hyppäsin pois ison terveysaseman ylilääkärin tehtävästä ajatuksenani löytää uudenlaista tekemistä ja ymmärrystä siitä, mitä sotelle oikeastaan pitäisi tehdä. Sattuman kautta tieni vei sosiaali- ja terveysministeriön kautta terveydenhuollon resilienssin tutkimuksen pariin. Kirjoitan ajatuksistani, tutkimuksista ja paljon muuta.
Yhteystiedot
Meihin Medielleihin saa yhteyttä: https://medielli.fi/yhteystiedot/#ellit