15 marras Tunnetaidot muutoksen tukena
Mitäs sanoisit, jos väittäisin, että muutos on mahdollisuus oppia itsetuntemusta? Ilo, mielihyvä, viha, pelko, häpeä, suru ja syyllisyys – niillä kaikilla on meille sanottavaa. Tunteet ovat tekemisen ajureita, ne saavat meidät toimimaan. Näin myös silloin, kun muutokset työelämässä vyöryvät niskaan.
Feelings matter
Nykyinen länsimainen elämäntyyli vierottaa meidät helposti itsemme ulkopuolelle sekä vieraannuttaa meidät kehosta ja tunteistamme. Toisaalta yhä lisääntyvässä määrin keskustellaan ja kirjoitetaan tunteiden merkityksestä työelämässä. Teemme siis myös matkaa takaisin kohti sitä tuntevaa ja aistivaa olentoa, joka olemme aina olleet.
Itsetuntemuksen kehittäminen tietoisesti edellyttää kolmen asian ymmärtämistä ja myöntämistä.:
- Tunteet vaikuttavat toimintaasi, vaikka kokisitkin olevasi hyvin rationaalisesti ajatteleva.
2. Tunteet ovat arvokkaita ja auttavat sinua muutoksessa eteenpäin.
3. Tarvitset tutkijamaista otetta ja kykyä kääntyä sisäänpäin tutustuaksesi mielesi ja kehosi tuntemuksiin pitkäjänteisesti.
Mitä muutoksessa tärkeää tunteista voi oppia?
Muutoksen yhteydessä kokouspöydissä ja työpajoissa sekä työn ääressä usein ilmenee voimakkaita negatiivissävytteisiä mielenpurkauksia.
Viha – muutos etenee liian nopeasti, tarvitsen aikaa ymmärtää ja tulla kuulluksi.
Pelko – en ole tullut kuulluksi, pelkään riittävätkö taitoni ja miten jaksan.
Syyllisyys, häpeä – olenko tehnyt jotain väärin, jopa vuosikaudet.
Tunteiden tuomat viestit ovat yhtä aikaa sekä yksilöllisiä että universaaleja. Ne kertovat yksilön tarpeista muutosprosessissa. Samalla ne voivat antaa tärkeää signaalia työyhteisön tilanteesta ja parhaimmillaan vaikuttavat tapaan, jolla koko työyhteisöä johdetaan ja tuetaan muutoksessa.
Muutokseen liittyvissä tunteissa on tärkeää päästä niiden juurisyihin. Juurisyiden kaivaminen on monesti yhtä vaikeaa kuin kovaan savimaahan kuopan kaivaminen muovilapiolla. Lopulta tunteen saatua viestinsä perille, se alkaa pikkuhiljaa menettää voimaansa. Myrskyn jälkeen ilma on mukava hengittää, ruoho puskee pintaan ja ilmassa on kasvun tuntua.
Miten tunteista voi oppia?
Tunteet ilmenevät sekä mielessä että kehossa. Jos tunteiden tunnistaminen on haasteellista, niin voit lähteä metsästämään niitä kehollisesti seuraavilla askelilla:
- Tunnista kehon osa, joka pyrkii viestimään sinulle: Kuristaako kurkusta, kiristääkö otsa tai kulmat, painaako rinnasta?
- Nimeä kehollisen viestin takana oleva tunne: ”Rintaani puristaa, koska olen vihainen.”
- Pohdi vaihtoehtoja, mistä tämä tunne johtuu. :”Olen vihainen, koska koen muutoksen lisäävän työmäärääni.”
- Mieti mitä asialle voisi tehdä. Voitko tehdä itse jotain vai voiko joku muu tehdä? Usein tunteen sanoittaminen ja toiveen ilmaisu ääneen toisille auttaa.: ”Minä tunnen / ajattelen…” ”Minä toivoisin, että… ”
Joskus tunteet meinaavat lähteä laukalle. Tällöin itsensä rauhoittamisen taidoista on hyötyä. Tyyni mieli ja tunteet auttavat toimimaan vuorovaikutustilanteissa rakentavasti ja tuloksellisesti.
Suosittelisin myös tutustumaan blogikirjoitukseeni, jossa käsitellään muutosvaiheen psykologiaa: https://medielli.fi/2023/03/muutosvaiheenpsykologiaa/
Jos olet kiinnostunut lisää tunnetaitojen kehittämisestä, löydät hyödyllistä tietoa esimerkiksi täältä: https://mieli.fi/vahvista-mielenterveyttasi/tunteet-ja-tunnetaidot/
Blogitekstin kirjoitti
Mari Kiema | Valmentaja
Olen tehnyt kymmenisen vuotta kehittämistyötä erikoissairaanhoidossa leanin ja organisaation muutoksen parissa. Muutos kiehtoo minua ilmiönä sekä yksilön, työyhteisön että organisaation näkökulmasta.
Olen kouluttanut ja valmentanut työyhteisöjä ja esihenkilöitä prosessien kehittämisessä sekä jatkuvan kehittämisen toimintamallin käyttöönotossa. Vahvuuteni on monipuolinen osaaminen lean-teoriasta ja ‑työkaluista sekä olen lisäksi perehtynyt erilaisiin lähi- ja etä-fasilitointitekniikoihin. Koulutukseltani olen sairaanhoitaja ja terveystieteiden maisteri.
Yhteystiedot
Meihin Medielleihin saa yhteyttä: https://medielli.fi/yhteystiedot/#ellit