09 kesä Resilienssiä kaikilla tavoilla ja tasoilla
Muutos vaatii niin yksilöltä kuin yhteisöltä resilienssiä. Koska Medielli toimii nimenomaan auttaakseen terveydenhuollon organisaatioita muuttumaan, on paikallaan miettiä mitä se resilienssi nyt onkaan.
Resilienssiä joka lähtöön
Resilienssistä on tullut muotisana. Sitä on mukava viljellä kaikenlaisiin yhteyksiin arkielämässä, juhlapuheissa, työssä ja vapaa-aikana. Hyvällä omallatunnolla voi myös käyttää tuota vierasperäistä sanaa, koska sitä ei saa käännettyä suoraan suomen kielelle. Resilienssi voidaan kuvata (muutos)joustavuutena, palautumiskykynä, sisunakin. Toisaalta se voi olla iskunkestävyyttä tai kimmoisuutta kumartaen termin alkulähteille fysiikkaan. Se voi tarkoittaa jopa kriisinkestävyyttä. Jotain tekemistä sillä kyllä on selviytymisen kanssa, mutta kaikkea selviytymistä ei kuitenkaan voi pitää resilienttinä.
Mitä pidempään olen tutkijana resilienssiä ilmiönä pohtinut, sitä selvemmäksi on tullut terveydenhuoltoon tiukasti rajattunakin sen määrittelyn moninaisuus. Toisaalta moninaisuus tuo esiin sen, miten siitä on meille ihmisille varmasti yhtä moneen lähtöön apua. Resilienssiä tarvitaankin kovin erilaisissa tilanteissa. Jokapäiväisessä elämässämme kohtaamme usein pieniä vastoinkäymisiä tai muutoksia, jotka vaativat jonkinlaista suhtautumista ja mukautumista. Moni selviää niistä “noin vain”, toiset kokevat tilanteen raskaammin. Toisessa ääripäässä ovat raskaat iskut, kuten sota, pandemia tai läheisen kuolema. Tällöin itse kukin yksilönä ja joukkona joutuu keräilemään erilaisia palasia jatkaakseen. Näissä tilanteissa resilienssin tasolla ja rakennusaineilla on merkitystä.
Resilienssiä joka tasoon
Yksi keskustelua jo paljon selkeyttävä seikka on tajuta minkä tason tai joukon resilienssistä kukin sattuu puhumaan. Psykologian alalla on paljon tutkittu henkilökohtaista tai pienempien ryhmien, kuten perheen, resilienssiä. Kirjavinkkinä jaan Krisse Lipposen mainion opuksen Resilienssi arjessa (Duodecim 2020), joka minua ansioituneemmin avaa asiaa.
Missä resilienssi taas näkyy työelämässä? “Oikea vastaus” on tietenkin joka päivä ja kaikilla tasoilla. Työterveyslaitoksen sivuilla todetaan, että resilientti työyhteisö kehittää yhdessä parhaan tavan toimia arjessa. Se vaatii tietenkin yhteistyötä ja myös sen johtamista. Tarvitaan myös yhdessä oppimista, varautumista, ennakointia ja monta muuta asiaa. Resilienttiä organisaatiota ei siis suinkaan rakenneta palkkaamalla pelkästään sellaisia ihmisiä, joilla on korkea henkilökohtainen resilienssi – silloin itse asiassa kaivetaan maata jalkojen alla, mikäli muut organisaation resilienssin osa-alueet jäävät liian vähälle huomiolle.
Sitten on vielä järjestelmien ja yhteiskuntien, jopa ihmiskunnan, resilienssi. Tällöin puhutaan isoista linjoista: Riittävätkö rahat ja resurssit palveluiden tuottamiseen? Pystyvätkö päättäjät toimimaan myös epävarmassa tilanteessa yhteistyötä tehden? Saammeko kasaan oikeaa tietoa oikeaan aikaan päätöksenteon tueksi? Vallitseeko yhteiskunnassa riittävä tasavertaisuus? Terveydenhuoltosysteemin resilienssin tärkeimpiä palikoita ovat nykykäsityksen mukaan materiaalisten seikkojen lisäksi osaava ja riittävä, motivoitunut henkilöstö sekä toimivat johtamisrakenteet. Ja se yhteistyö.
Ei resilienssiä ilman ihmistä
Aina kun jokin asia olosuhteissamme muuttuu, tarvitsemme resilienssiä. Terveydenhuollossa tämä on arkipäivää ja nyt muutostahdin ollessa entistäkin kovempi, on resilienssille iso tilaus. Se rakentuu terveysasemilla ja osastoilla monista eri asioista, joista ei kannata keskittyä yhteen kerrallaan, koska hokeman mukaisesti tässäkin asiassa kaikki liittyy kaikkeen. Täytyy pitää huolta niin henkilöstön jaksamisesta kuin tavaroiden riittämisestä. Pitää muistaa tehdä yhteistyötä eri sektoreilla olevien kumppanien kanssa ja samaan aikaan tiedottaa omaa väkeä. Johtamisella on totisesti suuri rooli resilienssin muodostumisessa.
Yksi asia yhdistää eri tasoilla ilmenevää resilienssiä. Ihminen. Ihminen ja ihmisten välinen toiminta saa aikaan juuri sen kimmoisuuden, jolla me yhdessä voimme myös muuttua muutosten myötä uudessakin tilanteessa hyvin pärjääväksi ja säilyä resilientteinä. Kirjoitin aiemmin sote-uudistuksen olevan muuttumisen tulikoe joukkuemaratonjuoksuna. Sen voi nähdä myös oivallisena resilienssitreeninä.
Blogitekstin kirjoitti
Soila Karreinen | Valmentaja
Hyppäsin pois ison terveysaseman ylilääkärin tehtävästä ajatuksenani löytää uudenlaista tekemistä ja ymmärrystä siitä, mitä sotelle oikeastaan pitäisi tehdä. Sattuman kautta tieni vei sosiaali- ja terveysministeriön kautta terveydenhuollon resilienssin tutkimuksen pariin. Kirjoitan ajatuksistani, tutkimuksista ja paljon muuta.
Yhteystiedot
Meihin Medielleihin saa yhteyttä: https://medielli.fi/yhteystiedot/#ellit