Haaste
Terveysaseman resurssit eivät riittäneet palveluiden hyvään saatavuuteen ja vaikuttavuuteen.
Muutos
Nykytilan analyysissa haastateltiin henkilöstö ja tutkittiin asiakasprosessit. Löysimme useita kehittämiskohteita, tyhjäkäyntiä ja resurssien epätasaista jakautumista. Asiakkaalle räätälöidyssä valmennuksessa henkilöstö rakensi uudet prosessit ja toimintatavat, joiden avulla poistettiin hukkaa.
Tulos
Terveysasema pystyi samoilla resursseilla palvelemaan merkittävästi suurempaa osaa väestöstä siten, että saatavuus pysyi hyvänä.
Haaste
Kaupungin sote-palvelut olivat toimineet vuosikausien ajan omissa siiloissaan eikä sujuvaa keskusteluyhteyttä tai yhteisiä asiakasprosesseja ei juurikaan ollut.
Muutos
Valmentajamme fasilitoi kaupungin sote-palveluiden keskijohdolle yhteisen monialaisen tahtotilan, joka toimi perustana tulevaisuuden sote-keskuksen rakentamiselle.
Tulos
Organisaation kaikilla tasoilla lisääntyi luottamus yhteiseen tekemiseen. Aloitettiin moniammatillisten tiimien rakentaminen. Jatkossa tiimit ottavat yhdessä vastuun väestön koko palvelutarpeesta.
Haaste
Johtajilla oli paljon kokouksia ja toimintaa mitattiin useilla eri tavoilla. Silti nykytilanteesta oli hankala saada ajantasaista tietoa eikä johtaminen tukenut systemaattisesti sitä kehittämistyötä, jolla strategiset tavoitteet saavutetaan.
Muutos
Järjestimme kaksi johtamisvalmennusta, joihin osallistui yhteensä 35 johtajaa ja esihenkilöä. Valmennuksessa johtajat muodostivat organisaatiolle asiakasarvoa kuvaavat tavoitteet ja mittarit, harjoittelivat prosessin mallintamista ja parantamista sekä tekivät muutoksia käyttämäänsä aikaan ja johtamisen sisältöön.
Tulos
Yhdessä saatiin aikaan kehittävän johtamisen järjestelmä. Erityisen hyvin onnistuivat ne yksiköt, joista valmennukseen osallistuivat esihenkilöt kaikilta johtamisen tasoilta. Tällöin uuden johtamisrakenteen jalkautus pystyttiin tekemään samaan aikaan organisaation kaikille tasoille. Lisäksi kyettiin rakentamaan toiminnan muutosta vahvistava ja ylläpitävä johtamisen rakenne.
Haaste
Terveysasemalla hoitoon pääsyssä oli viivettä. Kysyntäpaineessa riskiryhmään kuuluvia asiakkaita ei systemaattisesti seulottu eikä terveysriskien parantamiseen ollut toimivaa prosessia. Ennaltaehkäisevä avosairaanhoidon toiminta keskittyi pääasiassa jo sairastuneisiin asiakkaisiin, kuten diabeetikoihin.
Muutos
Kaksi valmentamaamme terveysasemaa onnistuivat jalkauttamaan yhtäaikaisesti kaksi suurta toiminnan muutosta. Noudattamalla prosessiin tehtyjä vakioita ja panostamalla systemaattiseen ongelmanratkaisuun tiimin ammattilaiset kykenivät ottamaan kysynnän haltuun heti alusta lähtien, joka johti saatavuuden merkittävään parantumiseen. Samanaikaisesti käynnistettiin vaikuttavuutta tavoitteleva terveyshyötyprosessi, jota myös seurattiin ja kehitettiin jatkuvasti vakioprosessia noudattaen.
Tulos
Terveyshyötyprosesseissa on ollut jatkuvasti noin 50 valmennettavaa asiakasta. Näin vaikuttavuuden suhteen myös ennaltaehkäisevää toimintaa on kyetty tekemään onnistuneesti. Terveysasemat ovat nyt tilanteessa, jossa terveyshyötyasiakkaiden valmentaminen on kehittymässä uudelle tasolle. Hoitajien valmentava koulutus on mahdollista aloittaa tilanteessa, jossa saatavuus ja hoitoon pääsy on pitkään pysynyt hyvällä tasolla pandemian aiheuttamista haasteista huolimatta.
Haaste
Johdolla ei ollut reaaliaikaista tietoa yksiköiden tilanteesta. Tilastotiedot valmistuivat viiveellä eikä niistä saatu selvää kuvaa yksikön todellisesta tilanteesta.
Muutos
Rakensimme Uudellamaalla sijaitseville kaupungin terveysasemille suorituskykyä kuvaavista tavoitteista mittarinäkymän BI-työkaluun (Johtamisen taulu). Mittarit, niiden raportointimuoto ja tarkkuustaso on määritelty yhdessä esihenkilöiden ja johdon kanssa. Tarvittava data on saatu joko järjestelmästä tai kerätty tiimeistä Forms-lomakkeella. Aiemmin käytössä oli dataa, joka oli saatavissa helposti järjestelmän raporteista. Nyt eri organisaatiotasoilla on käytettävissä organisaation itse määrittelemä tieto, joka tarvitaan tilannekuvan muodostamiseen ja kehittämisen johtamiseen.
Tulos
Johtamisen taulu visualisoi terveysasemien tilannekuvan (tavoitteet, mittarit ja kehittäminen). Nyt organisaation kaikilla tasoilla saadaan reaaliaikainen, tunti- ja päivätasoinen näkymä terveysasemien ja niiden tiimien suorituskyvystä ja päivittäisestä kehityksestä. Myös poikkeamien lähteet ovat nyt välittömästi jäljitettävissä.
Haaste
Terveysaseman asiakkaiden yhteydenottoihin ei kyetty vastaamaan tavoiteajassa.
Muutos
Mittauksissa havaittiin, että suurin osa asiakkaiden takaisinsoittopyynnöistä tuli aamupäivän aikana. Puheluita purettiin kuitenkin koko päivän ajan tasaisesti, paitsi työpäivän loppupuolella, jolloin puheluita purettiin enemmän hoitajien vapauduttua muista töistään. Autoimme asiakasta analysoimaan puhelinkysyntää ja tarvittavaa resurssimäärää tavoitteena vastata asiakkaiden yhteydenottoihin mahdollisimman reaaliaikaisesti. Asiakkaiden asia pyrittiin myös ratkaisemaan tai pohtimaan tiimissä mahdollisimman pitkälle jo ensimmäisessä yhteydenotossa, jonka vuoksi lääkäriresurssia ohjattiin hoitajien tueksi. Lääkäreiden ja hoitajien työsuunnittelua muutettiin siten, että hoitajia oli riittävästi vastaamaan puheluihin ja lääkäreitä oli tarpeeksi vastaamaan konsultaatioihin viiveettä. Tiimit tekivät myös muita kehittämistoimenpiteitä.
Tulos
Kun takaisinsoittoihin kyettiin vastaamaan nopeasti ja lääkäri oli konsultoitavissa, takaisinsoitot kyettiin pääsääntöisesti tekemään työpäivän aikana. Henkilökunta kykeni tekemään keskeneräistä työtä iltapäivän aikana. Lisäksi lääkäreiden vastaanottoajat riittivät aiempaa paremmin iltapäivästä eikä vastaanottoaikoja tarvinnut varata niin usein tulevaisuuteen.
Haaste
Pandemian alkaessa tarvittiin nopeasti johtamisen malli, jossa johto oli reaaliaikaisesti selvillä kaikkien yksiköidensä tilanteesta.
Muutos
Koronapandemian alussa rakensimme kuntayhtymään kerroksittaisen johtamisen mallin, jolla ylin johto oli selvillä kaikkien yksiköidensä tilanteesta. Organisaatio määritteli keskeiset mittarinsa, jotka yksikön esimiehet keräsivät yksiköstä päivittäin. Pandemia aikana mitattiin puhelinviivettä, resurssia, ammattiryhmien ylitöitä sekä pandemian hoitamisen kannalta oleellisia mittareita (esimerkiksi varusteet, covid-positiivisten asiakkaiden määrä sekä tehdyt covid-testit). Tiedot kerättiin yhteiseen Exceliin, jota arvioitiin Teams-kokouksissa kahdesti päivässä. Terveysasemien johto vei saadut tiedot ylemmän johdon palaveriin, jossa mittarit koostettiin ylemmän johdon tarvittavaan muotoon.
Tulos
Pandemian aikana tilanne oli saman päivän aikana ajantasaisena sekä vakioituna tiedossa kaikilla organisaation eri tasoilla. Ylempi johto kykeni korjaamaan nopeasti havaittuja puutteita, esimerkiksi varusteiden suhteen, ja oli tietoinen yksiköiden resurssitilanteesta. Mikäli pandemian aikana olisi tapahtunut esimerkiksi henkilökunnan sairastumisia merkittävässä määrin, olisi johdolla ollut tieto asiasta nopeasti ja henkilökuntaa olisi ollut mahdollista siirtää eri yksiköiden välillä hallitusti.
Haaste
Kuntayhtymän kouluterveydenhuollossa haasteena oli tehdä lakisääteiset määräaikaistarkastukset lukuvuoden aikana. Tilanne paheni koronapandemian alettua.
Muutos
88 koulua sisältävälle kouluterveydenhuollon yksikölle rakennettiin kerroksittaisen johtamisen malli Excel-muodossa. Excelistä nähdään visuaalisesti sekä terveydenhoitajien että lääkäreiden määräaikaistarkastusten tilanne sekä tarkastetut, suunnitellut ja tarkastamattomat oppilaat kaikissa organisaation yksiköissä ja organisaation eri tasoilla. Tilannekuvasta näkyy, kuinka monta tarkastuspäivää tulee suunnitella kullekin koululle ja alueelle. Tilannetta voidaan tarkastella koko kuntayhtymän tasolla, alueina, yksittäisen koulujen tilanteena aina koulujen eri luokkien tasolle saakka.
Tulos
Reaaliaikainen tilannekuva mahdollistaa sen, että ongelmanratkaisua ja kehittämistoimenpiteitä voidaan kohdentaa ongelmallisiin yksiköihin. Tarvittaessa myös resursseja voidaan ohjata ja tasoittaa koulujen ja alueiden välillä hallitusti.
Haaste
Terveysaseman haasteena oli asiakkaiden yhteydenottoihin vastaaminen. Puheluihin vastattiin 2 – 5 päivän viiveellä.
Muutos
Asiakasta autettiin rakentamaan tiimeilleen päivittäisjohtamisen mittarit ja visuaaliset johtamisen taulut. Tiimille ja aseman johdolle tehtiin kokousrakenne, jonka avulla sekä tiimi että johto tarkastelevat työn määrää ja prosessien sujuvuutta useamman kerran päivässä. Nyt kaikilla on reaaliaikainen tieto työn määrästä ja resurssista, jolloin resursseja pystytään kohdentamaan niin puheluihin vastaamiseen että puheluista realisoituvaan työhön. Näiden työkalujen avulla tiimi pystyy johtamaan päivittäistä toimintaansa niin, että puheluihin vastataan saman päivän aikana ja että työtä siirtyy vähemmän tulevaisuuteen.
Tulos
Kaikki puhelut hoidetaan saman päivän aikana entisillä resursseilla, kiireen tuntu on vähentynyt ja hoitajien työtyytyväisyys on parantunut.
Haaste
Pienen kunnan terveysasemalla puheluihin ei pystytty vastaamaan saman päivän aikana. Asiakaslupauksena oli yhteydensaanti 30 minuutissa.
Muutos
Päivittäisjohtamisen kokouksessa päätettiin kartoittaa yhteydenottojen syitä. Havaittiin, että osa yhteydenotoista koskee laboratoriovastausten tulosten kuulemista (37 kpl viikossa). Toimintatapaan kokeiltiin muutosta, jossa terveysasemalta soitetaan asiakkaalle, jos tuloksissa on jotain poikkeavaa.
Tulos
Kokeilun analysointi osoitti, että muutos oli asiakasnäkökulmasta parannus ja samalla hoitajan työaikaa vapautui yhden työpäivän verran viikossa. Systemaattisen kehittämistyön jatkuessa tehtiin vielä useita muita PDSA- kehittämissyklejä, joiden johdosta asiakaslupaus saavutettiin.
Haaste
Kysyntäpaine, resurssivaihtelut ja työn hallinnan tasapainoilu olivat jatkuva haaste pienellä terveysasemalla, jolla oli 30 %:n lääkärivaje.
Muutos
Vahva keino ohjata toimintaa on yksiköstä laskettu ennuste, joka helpottaa työn suunnittelua. Takaisinsoittokysyntä kyetään usein ennustamaan varsin hyvin ja sen perusteella voidaan laskea hoitajien tarve puhelimessa jopa tunneittain. Lääkäriresurssin suhteen on mahdollista tehdä arvio, mikä osa kysynnästä realisoituu läsnävastaanotoiksi ja konsultaatioksi ja mikä työmäärä näihin on syytä varata. Kun numerot ovat tiedossa, tiiminvetäjän on mahdollista ennakoida työpäivän tapahtumia päivittäispalavereissa. Käytännössä lasketaan kokonaiskysynnän ennusteen ja tehdyn kysynnän välinen erotus ja minkä työmäärän kysyntäennuste todennäköisesti tuottaa. Tämä ennuste on erityisen hyvä tulevien läsnävastaanottojen sijoittelussa ja lääkäreiden työn tasaamisessa. Tiiminvetäjä ja ylilääkärit tekevät nyt ennen päivittäispalavereita suunnitelman etukäteen ja kykenevät sijoittamaan tulevat vastaanotot optimaalisesti siten, että työtä siirtyy tulevaisuuteen mahdollisimman vähän ja hallitusti.
Tulos
Kysyntäperusteisiin ennusteisiin tukeutuen tiimi kykenee sekä vastaamaan puhelinkysyntään lyhyellä viiveellä että pitämään saatavuuden hyvänä, vaikka lääkäriresurssi oli haasteellinen.
Haaste
Työn hallinta oli haasteellista tiimin lääkäreillä. Lääkärit ovat asiantuntijoina käytettävissä palvelutarpeen ratkaisuun ensikontaktissa hoitajien konsultaatiotukena, mutta lääkäreille ohjautuu vielä paljon työtä etä- ja läsnävastaanotoille puhelinkysynnän jo rauhoituttua.
Muutos
Erään yksikön kahdessa eri tiimeissä aloitettiin keskeneräisen työn arvioiminen jo jalkautusvaiheen alkaessa värikoodein sekä arvioimalla työn suorittamiseen tarvittava aika. Tiimin jäsenet arvioivat keskeneräisen työnsä päivittäispalavereissa. Tiiminvetäjän rooli työmäärän arvioimisen opettelussa ja työn jakamisessa oli keskeinen. Ongelmanratkaisussa tiimit päätyivät eri ratkaisuihin. Toisen tiimin lääkärit päätyivät määrittelemään ja varaamaan itselleen toimistoajan. Toisessa tiimissä tilanne arvioitiin joka päivä päivittäispalavereissa, jolloin toimistotyöaikaa jaettiin sitä eniten tarvitseville.
Tulos
Kummassakin tiimissä on nähtävissä, että työaika on paremmin hallittavissa ja työtyytyväisyys paranemassa. Ongelmanratkaisu on alkamassa niiden lääkäreiden suhteen, joilla on paljon ylitöitä.
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |