07 kesä Kuka omistaa diabeetikon jalat?
Kysyin nohevalta ylilääkäriltä vuosia sitten. Vastaus tuli kuin kaupan hyllyltä: “Meidän diabeteslääkäri”. Olin samaa mieltä.
Kysymys voi äkkisiltään tuntua hassulta, koska kyllähän nyt jokainen omat jalkansa omistaa? Eikös?
Miksi me sitten käyttäydymme niin, että ne diabeetikon jalat kuuluvat meille? Pohditaan kuka katsoo, monen pisteen filamentilla, kuinka usein ne jalat pitäisikään tarkistaa.
Jos diabeetikko omistaisi itse oman jalkansa, prosessi muuttuisi jo ihan alkumetreiltä. Kaikille esi- tai kokodiabetekseen sairastuneelle selvitettäisiin kunkin osaamistaso huomioiden MIKSI yleensä ottaen jalkoihin pitää jatkossa kiinnittää aiempaa enemmän huomiota. Ja MIKSI teemme värinätuntotestejä ja MIKSI monofilamenteilla jalkapohjia kutitellaan. Ja MIKSI jatkossa on tärkeää testejä aika ajoin tehdä, mielellään jopa liian usein kuin liian harvoin.
Ja sen sijaan, että me itse posket punoittaen kiistelisimme niukkojen resurssien maailmassa kuka- milloin- miten tukisimmekin asiakaslähtöistä prosessia, jolloin asiakas muun käynnin yhteydessä ystävällisesti pyytäisi ammattilaista tarkistamaan samalla käynnillä jalkojen verenkierron, värinätunnon ja filamentit, kun aikoihin sitä ei ole tehty.
Ja sen sijaan, että huokailisimme ettei nyt ole aikaa (jota todellisuudessa menee vain muutama minuutti) voisimme säästääkin tulevaisuudesta lukuja arvaamattomia. Jos samalla kurkistaisimme pistospaikat- eikö taitava tautinsa tuntija pärjäisi ilman “vuosikontrolliaikaa” kotimittauksin ja yksilöllisen hoitosuunnitelmien tavoitteiden sekä silmänpohjakuvausten yksilöllisen aikataulutuksen kera vallan mainiosti. Ja voisimme säästää kiireisen diabeteshoitajamme aikaa, joka vapautuisi haastavimpien tapausten hoitoon. Samoin jalkojenhoitajan. Ja kukapa tietää, jos jokunen komplikaatiokin siitä säästyisi. Kun me ammattilaiset vaikutamme ajoin unohtaneen, että kyllä ihminen omat tautinsakin omistaa. Eikä ihmistä, oiretta ja tautia oikeastaan tarvitse jakaa “akuutti”, “kiireettömiin”, “kontrolleihin” eikä “seurantoihin”. Vaan että sama ihminen se siinä kuljeskelee eri nimikkeillä?
Seuraavaksi pohdintaan: kuka omistaa hoitotakuun? Asiakas, ammattilaiset vai hallitus?
Blogitekstin kirjoitti
Anne Autio | LEAN-valmentaja (LPP)
Pitkän terveyskeskustaustan omaavana ylilääkärinä tuon Medielleihin sekä perinteitä että osaamista aiemmista muutoksista. Erityisesti olen hyvä saatavuuden sekä resurssien tasapainoilussa ja variaation havaitsemisessa ja hallitsemisessa. Poikittainen ajattelu sekä resilienssi on minulle luontevaa, ja kykenen ajattelemaan asioita “out of the box” eli laatikon ulkopuolelta, joskus ennakoivastikin. Huomaan usein asioita, jotka ovat tulossa vasta esiin. Elleihin törmäsin eri projekteissa sekä työpaikoilla, ja lopulta päädyimme yhteen, kun huomasimme ihmettelevämme samaa norsua eri ilmansuunnista. Me Mediellit toimimme tasa-arvoisesti, oikeudenmukaisesti sekä asiakasta kunnioittaen.
Yhteystiedot
Meihin Medielleihin saa yhteyttä: https://medielli.fi/yhteystiedot/#ellit