28 kesä Herkkyys on johtajan voimavara – näkökulmia terveydenhuollon arjesta
Espoonlahden terveysaseman ylilääkäri Sanna Mustonen uskoo, että herkkyys ei ole vastakohta jämäkkyydelle – vaan sen liittolainen. Johtajuudessa herkkyys voi olla yksi keskeisistä työkaluista, joka mahdollistaa yksilöllisen johtamisen, aidon läsnäolon ja kestävän työyhteisön rakentamisen.

Läsnäolo ja vuorovaikutus – herkkyys tiimin hyvinvoinnin tukena
Mustonen kuvaa herkkyyttä ennen kaikkea kyvyksi olla läsnä: “Jos vetäytyy huoneeseensa ja sulkee oven, herkkyydestä ei ole hyötyä.” Johtajan on oltava vuorovaikutuksessa tiiminsä kanssa, havainnoitava hienovaraisia viestejä ja reagoitava niihin ajoissa.
Läsnä oleva johtaja huomaa muutoksia ilmapiirissä, tunnistaa yksilöiden vahvuudet ja pystyy reagoimaan ennakoivasti. Tämä tukee sekä työn sujuvuutta että henkilöstön jaksamista.
Yksilöllinen johtaminen – herkkyys avaa oikeat ovet
Herkkyys auttaa Mustosta valitsemaan oikeat viestintätavat kullekin tiimiläiselle: toiselle voi sanoa asiat suoraan, toiselta on hyvä kysyä ja keskustella. “Kummatkin tavat ovat oikein – mutta eri tilanteisiin ja ihmisille sopivia.” Herkkyys on keskeistä myös siinä, miten työt ohjataan eri osaajille, ja miten kokemattomampia tuetaan ohjeilla ja ohjauksella.
Johtamiskulttuurin muutos – hierarkiasta kohti tiimiohjautuvuutta
Mustonen kuvaa terveydenhuollon johtamisen kehittymistä erityisesti lääkärijohtamisen kentällä. Hänen mukaansa aiemmin johtaminen oli vahvasti direktiivistä – ylilääkärin sana määritti suunnan, ja viestintä kulki ylhäältä alas. “Ennen asiat tulivat saneluna, nykyään ne rakentuvat yhteisessä keskustelussa.”

Nykyisin johtaminen perustuu yhä enemmän keskusteluun, moniammatillisuuteen ja itseohjautuvuuteen. Mustonen nostaa esiin tiimimallin, jossa lääkärien ja hoitajien välinen raja hälvenee ja johtotiimi toimii tasaveroisesti. “Meillä ei enää ole lääkärien ja hoitajien johtamiskulttuuria erikseen, vaan yksi yhteinen johtotiimi, jossa kaikki ovat samanarvoisia.”
Tämä muutos tuo oikeudenmukaisuutta, lisää vastuunkantoa ja parantaa päätöksenteon laatua – samalla se vaatii johtajilta uudenlaista ajattelutapaa ja valmentavia taitoja.
Herkkyys ja rohkeus – vaikeiden asioiden kohtaaminen
Mustonen liittää herkkyyteen myös rohkeuden: kyvyn ottaa puheeksi asioita, jotka kaihertavat. “Vaikenemalla asiat eivät muutu.” Hänen mukaansa herkkyys auttaa näkemään tilanteet, jotka vaativat puuttumista – joskus jo ennen kuin ongelma ehtii syntyä.
Tunnereaktioita ei tarvitse pelätä. Inhimillisyys ja avoimuus, myös silloin kun reagoi vahvasti, ovat osa rakentavaa johtajuutta. “Tärkeintä on tunnistaa tunteet, sanoittaa ne – ja jatkaa siitä eteenpäin.”
Herkkyys ei ole heikkous – vaan työkalu
Mustonen haluaa kannustaa kollegoitaan hyödyntämään herkkyyttä tietoisesti: “Se on älytön rikkaus. Tunnekirjo ja kyky havainnoida tukevat sekä hoitotyötä että työyhteisöä.”
Tulevaisuuden johtajuudessa tarvitaan kykyä rakentaa luottamusta, tunnistaa omat rajat ja hyväksyä se, ettei kaikkea tarvitse hallita itse. Herkkyys on silloin sekä johtajuuden väline että ihmisyyden ydin.

Blogitekstin kirjoitti
Kaisa Pere | Toimitusjohtaja
Tapasin Annen ja Elisan entisessä työpaikassamme. Annen kanssa keskustelin usein palvelujen kehittämisestä. Keskustelujen lomassa huomasimme, että ajattelutapamme oli hyvin samankaltainen. Jaoimme yhtäläisen intohimon palvelujen kehittämiseen. Kun ikkuna aukesi isoon muutokseen, en epäröinyt.
Medielleissä koen, että minulla on mahdollisuus vaikuttaa ei pelkästään siihen, että kansalaiset saavat parempia terveyspalveluita, vaan myös siihen, että palveluita kehitetään taloudellisesti kestävälle pohjalle.
Yhteystiedot
Meihin Medielleihin saa yhteyttä: https://medielli.fi/yhteystiedot/#ellit