14 helmi Miten pyörä keksittiin. Ja miten se liittyy omalääkäriin. TAI Menikö tämä nyt liian vakavaksi.

Viimeisimpiä teorioita pyörän keksimisestä on, että aikanaan Slovaniassa tai jossain sen lähialueilla raskaita esineitä kuskattiin alas työntäen niitä laatikoissa pölkkyjen päällä. Laatikot tuppasivat kaatumaan ja luiskahtelemaan puolelta toiselle, kunnes joku keksi kaivertaa pölkkyihin urat, jolla laatikko pysyi paremmin paikallaan. Seuraava raatamiseen kyllästynyt päätyi suurentamaan pölkkyjen päät suuremmiksi kuin keskiosat. Tällöin itse asiassa keksittiin akseli. Viimeinen laatikoiden työntäjä viimeisteli hyvin käytännön työtä palvelleet ideat keksimällä, miten pyörät saatiin pyörimään erillään akselista.
Ja niin pyörä oli syntynyt. Ja muinaiset keksijät jääneet ikuisesti unholaan- tuskin itsekään ymmärtäen, miten merkittävästi olivat maailmaa mullistaneet.
Valtakunnassa on taipumus suurella tohinalla ja kovalla työllä tehdä rakenteellisia muutoksia, ”jonka jälkeen kaikki muuttuu paremmaksi”. Tai näin ainakin kovasti vakuutellaan ja toivotaan. Tulokset eivät kuitenkaan aina vastaa siihen asetettuja odotuksia. Vai mitä mieltä olette viimeisimmästä, jonka ydinajatuksena oli vahvistaa perusterveydenhuoltoa?
Ennen kuin ryntäämme seuraavaan ism-iin, joka ratkaisee kaikki sote-ongelmat (= omalääkärijärjestelmään)- pitäisikö kuitenkin asiaa katsoa toiselta kantilta?
Ja kääntää katse ammattilaisiin, jotka päivästä toiseen miettivät, miten laatikon saisi sujuvamman mäkeä alas? (=kaikki potilaat asianmukaisesti hoidetuksi)
Ylemmille päättäjille voisi tästä näkökulmasta esittää muutamia toiveita ja ajatuksia.
- Auttakaa karsimalla turhaa työtä, jotta saamme jatkuvuutta paremmaksi.
Osa puurtajista on tehnyt jo edeltävää ajattelua ja testausta lyhyiden sairauslomien suhteen. Fiksut työnantajat ovat jo ottaneet käyttöön omailmoitusmenettelyn, jossa potilasasiakas on suoraan yhteydessä esihenkilöön flunssan yllättäessä ja voi olla omailmoituksella poissa. Tulos: kaikki ovat tyytyväisiä ja ovatpa sairauslomat taitaneet jopa lyhentyä.

Vinkki: tehdään tästä laki eli pakotetaan hyvä käytäntö kaikille. Terveysasemilla ei jatkossa lyhyitä sairauslomia kirjoiteta (ei hoitajat eivätkä lääkärit). Pidemmät sairauslomat (esim murtumat, leikkaukset ja vaativat syöpähoidot jne pidemmät todistukset) kirjoitellaan erikoissairaanhoidosta käsin. Masennukset ja työuupumukset joko psykiatriassa tai työterveyshuollossa. Jos joku työnantaja itsepäisesti ammattilaisen paperia vaatii, voi ohjata hoitajalle tai lääkärille. Mutta yksityiseen työterveyshuoltoon. Ja työnantaja itse maksaa laskun.
Miksipä reseptirumbassa ei voisi hyödyntää digitaalisen maailman mahdollisuuksia. Esimerkiksi verenpaine- ja diabeteslääkkeet voitaisiin määrätä pysyviksi ja liittää lääkityksiin hoitosuunnitelman mukaiset seurannat ja laboratoriokokeet, jotka automaattisesti aktivoituisivat määräajoin. Ja joista tieto hoitotiimiin kulkisi myös automaationa.
Ai ei mitenkään mahdollista? Miten sanottiinkaan EU:sta aikanaan ei-putoilevista pullonkorkeista. Ja mikä onkaan tilanne nyt?
Mihin tämä huima vapautuva työmäärä ohjautuisi melkeinpä itsekseen? Siihen mitä me ammattilaiset rakastamme tehdä ja johon meidät on koulutettu.
Lääkärit: diagnostiikkaan ja hoitoon- sekä sen seurantaan, miten lopulta kävikään (= jatkuvuus)
Hoitajat: ennaltaehkäisyyn ja pitkäaikaissairauksien hoitoon – sekä miten suunnitelmat toteutuivatkaan (= jatkuvuus)
PS- ja monet yksiköt ovat jo nyt ihan itse pyrkineet jatkuvuutta parantamaan eri keinoin ja monet jopa onnistuneetkin. Hyvää jatkuvuutta kun toivovat sekä ammattilaiset että potilaat.
PSPS- miksi jatkuvuuden pitäisi koskea vain omalääkäreitä? Miksei hoitajia/fysioterapeutteja/ muita osaavia ammattilaisiamme?
- Määritelkää ja vakioikaa prosessin oleelliset kohdat. Ja vahtikaa, että ne myös toteutuvat.

Valtakunnassa on myös vakaa käsitys siitä, että kaikki asiat pitää perusteellisesti pohtia, määritellä ja erilaisin ohjein tai lakipykälin säätää. Ja tehdä sitten poikkeus. Ja poikkeuksen poikkeus. Ohjeistuksella saadaan väärä luottamus siihen, että kaikki asiat on varmasti huomioitu ja että ohjeita noudattamalla mitään virheitä ei tapahdu. Näinhän ei ole, vaan monimutkaisessa maailmassamme ja ihmisten kesken toimiessa virheitä sattuu ihan väistämättä. Pykälillä tai ilman.
Seurauksena on ohjeviidakko, jonne käytännön ammattilaiset eksyvät tai eivät edes eksy. Kun viidakko on niin tiheä, ettei sieltä millään löydä sitä ohjetta, joka juuri tässä tilanteessa olisi se oikea. Osa muistaa ohjeen, osa vanhan ohjeen ja osa ei asiasta mitään tiedä, kun perehdytyksessä kaikkia asioita ei keretty tai muistettu kertoa. Siten mennään käytännön mutu- tuntumalla ja maalaisjärkeä soveltaen.
Eli kaiken vakiointi ei onnistu. Pitää määritellä ja vakioida oleellinen.
Ja sitten seurata että oleellinen varmasti toteutuu suunnitelman mukaan.
Tavoitteet ja mittarit mietitään tarkasti ja ne ohjaavat toimintaa- eivät rakenteet.
Ja systemaattisella seurannalla haarukoituvat ne, jotka ovat onnistuneet. Niille, jotka matkalla kompuroivat ei rangaista (kuten nykyään uhkasakoin ja muilla sanktioilla uhkailemalla) vaan autetaan hyviksi toetuilla keinoilla pyrkimään parempaan.
Miten edellä mainittu toimisi?
Ei rakennetakaan suurta ja mahtavaa omalääkärijärjestelmää ohjeviidakostoineen.
Määritelläänkin asia siten, että jatkuvuuteen kannustetaan ja sen toteutumista systemaattisesti seurataan (esim coci- indeksillä tai paremmalla mittarilla). Mitataanko myös saatavuutta, tuottavuutta ja laatua? Ja toki kannustaen kokeilemaan erilaisia tapoja, jolla tämä voisi käytännössä toteutua. Ja jos ylivoimainen voittaja löytyy, niin yleiseen jakoon vaan.
- Kyllä kaikki järjestyy.
Miten raskas onkaan lainsäätäjän ja esihenkilön työtaakka. Miten jokaisesta epäonnistumisesta rangaistaan. Miten ahdistavassa kriisissä kaikki tuntuu olevan. Miten jokainen päätös tuntuu olevan vain entistä huonompi. Ja miten vastuu painaakaan.

Otammeko me nyt itsemme ja maailman turhan vakavasti? Meillä ei ole nälänhätää. Eikä sotaa. Hyvien ammattilaistemme tasalaatuiseen osaamiseen voi luottaa. Synnyttäjät voivat olla varmoja siitä, että vauvat tulevat maailmaan turvallisesti. Auto-onnettomuuden uhrille voi luvata, että ambulanssi saapuu ja kirurgi tarvittaessa leikkaa. Rutto ei riehu eivätkä heinäsirkat parveile. Olemme edelleen historian valossa hyvin etuoikeutettuja monessakin suhteessa.
Ja lama on ollut ennenkin. Ja siitä on noustu ennenkin. Kyllä kaikki järjestyy.
Sen sijaan, että jokaisen sanaan ja uhkakuvaan tartutaan ja ahdistutaan yhä vain enemmän- voisimmeko iloita siitä, että valtakunnassa on taitavia ammattilaisia, jotka kehittävät toimintaa koko ajan paremmaksi. Pienin askelin. Tänäänkin joku jossain voi miettiä itsekseen, voisiko tähän pölkkyyn vaikka kaivertaa uran, jotta laatikko pysyisi paremmin paikallaan. Antaakamme tälle nimettömälle puurtajalle mahdollisuus kokeilla ja testata. Iloitkaamme jos onnistuu. Oppikaamme, jos ei toimi niin kuin toivottiin.
Se voisi merkitä, että johto ei määrää ja ohjeista ihan kaikkea vaan kääntää ajatustaan siihen, miten voisi tukea ammattilaisia kehittämään ja millä mittareilla sitä olisi viisasta seurata.
Ja kenties voisimme ottaa itsemme (ja maailman) ihan pikkasen vähemmän vakavasti?
Siitäpä oiva aasinsilta oikeaan elämään.
Vuosia sitten ennen arkistokatselun kulta-ajan alkua jouduin esihenkilön roolissa ratkaisemaan kimuranttia tilannetta, jossa potilasasiakas halusi puhelimitse omia potilastietojaan kotiin lähetettäväksi paperipostilla.
Etusivulla komeili ylitsepääsemätön este, jolla toive potilaan harmitukseksi evättiin. Se meni kutakuinkin näin:
”Potilaan tietoja EI OLE lupa luovuttaa MILLEKÄÄN sosiaali- ja terveydenhuollon yksikölle MISSÄÄN TILANTEESSA. Kielto koskee MYÖS POTILASTA ITSEÄÄN, ellei pyyntö tule kirjallisena”
Ottikohan se itsensä vähän turhan vakavasti?

Blogitekstin kirjoitti
Anne Autio | LEAN-valmentaja (LPP)
Pitkän terveyskeskustaustan omaavana ylilääkärinä tuon Medielleihin sekä perinteitä että osaamista aiemmista muutoksista. Erityisesti olen hyvä saatavuuden sekä resurssien tasapainoilussa ja variaation havaitsemisessa ja hallitsemisessa. Poikittainen ajattelu sekä resilienssi on minulle luontevaa, ja kykenen ajattelemaan asioita “out of the box” eli laatikon ulkopuolelta, joskus ennakoivastikin. Huomaan usein asioita, jotka ovat tulossa vasta esiin. Elleihin törmäsin eri projekteissa sekä työpaikoilla, ja lopulta päädyimme yhteen, kun huomasimme ihmettelevämme samaa norsua eri ilmansuunnista. Me Mediellit toimimme tasa-arvoisesti, oikeudenmukaisesti sekä asiakasta kunnioittaen.
Yhteystiedot
Meihin Medielleihin saa yhteyttä: https://medielli.fi/yhteystiedot/#ellit