21 marras Vastarannan kiisket, nuo muutoksen sankarit!?!
Tunnistatko itsessäsi, läheisessäsi tai työtoverissasi vastarannan kiisken? Sen, joka tuntuu viran tai periaatteen puolesta olevan lähtökohtaisesti kaikkea vastaan. Vastarannan kiiski iskee selkäevänsä kipeästi muutosjohtajan jalkapohjaan eikä lähde muiden mukana uimaan – varsinkaan omasta näkökulmastaan vastavirtaan – vaan näkee muiden mielipiteet lähtökohtaisesti epäkannatettavina.
Mitä tekee vastarannan kiiski?
Edellisessä blogissani käsittelin muutosvastarintaa. Muutosvastarintahan (jos se nähdään Alivaltiosihteerin huumoripläjäyksen mukaisesti lintulajina) kaivautuu tiukasti poteroihinsa puolustaen pesäänsä muutoksilta joskus raivokkaastikin. Uskon muutosvastarinnan syövän ruuakseen vesikasveja tai hyönteisiä – tai ainakin toivon niin, sillä kalaruokavaliossa se saattaisi kohdata vastarannan kiiskessä kovan palan.
Ymmärrykseni ja vajavaisten nettilähteiden perusteella vastarannan kiiski on se tyyppi, joka ei lähde mihinkään mukaan. Se pysyttelee rantavesissä. Ja nimenomaan siellä vastarannan vesissä. Mieluiten se vielä majailee tiettyjen kivien välissä ja sieltä sitä on vaikea narrata liikkeelle. Sillä on kyllä mielipiteitä eikä se niiden esittämistä säästele. Sitä voikin joskus olla raskasta kuunnella, koska mielipiteet ovat hyvin lujassa siellä rantakivikon alla. Kiisken päätä ei noin vain käännetäkään ja sen yrittäminen vaatii vastustajalta aika lailla vaivaa. Silti se kansanviisauksien perusteella jää usein turhaksi työksi tai kääntyy yrittäjää vastaan. Dialogi ei ole vastarannan kiisken harrastus.
Kiisken kanssa keskustelu – kuin tuuleen huutaisi?
Jos kiiski puheisiin ryhtyy, on keskustelun muoto usein sellainen, että toinen ehdottaa ja kiiski ampuu ehdotukset alas joko omilla argumenteillaan tai ihan vain murahtamalla ja vaikenemalla. Keskusteluyritys voi toisesta osapuolesta muistuttaa kivireen vetämistä. Tai suossa tarpomista. Tai tervan juomista. Näitä sanontojahan meillä suomalaisilla piisaa! Harva viitsii edes yrittää, kun kiisken tunnistaa. Piikkejä täynnä ja vaikea käsitellä. Huonossa maineessa kaikkinensa.
Mahtoiko Anni Sinnemäellä olla mielessä vastarannan kiiski Ultra Bran Älä soita tänne enää koskaan ‑kappaleen sanoja? ”Olet sietämätön tyyppi / ja mielipiteesi ovat vääriä. / Älä soita tänne enää koskaan”. Joskus ollaan kuitenkin sellaisessa tilanteessa, että kiiskeä ei voi jättää huomioimatta ja tiettävästi taidokkaat ja viitseliäät ihmiset ovat onnistuneet sen käsittelyssä.
Miksi vastarannan kiiskikin voi olla hyödyllinen parven jäsen?
Muutosvastarinta on erityisen tarpeellinen ominaisuus riskien tunnistamisessa. Vastarannan kiiskellä on aavistuksen eri tulokulma: liikehtiminen mihin tahansa muiden määrittämään suuntaan on lähtökohtaisesti poissuljettu vaihtoehto. Sen sijaan kiiski saattaa ketterästi kulkea valitsemaansa suuntaan vastustaen milloin joukkovoimaa, milloin taas harvainvaltaa ja näin se voidaan nähdä jopa joukkojen keulahahmona. Monet historian huikeat hahmot voidaan tunnistaa vastarannan kiiskiksi, sillä he ovat kyseenalaistaneet valtarakennelmia, vastustaneet moraalista rappiota ja ajaneet heikommassa asemassa olevien oikeuksia. Vastarannan kiiskestä kehkeytyykin joskus vastarinnan lähettiläs.
Vastarannan kiisken hyväksi luettakoon myös vakauden vaaliminen. Jos kiiski näkee, että näin on hyvä, niin sitten (ainakin kiisken mielestä) jatkettakoon. Toisinaan ihmisen, ryhmän tai kokonaisen järjestelmän resilienssi rakentuu myös siitä, että tietyt tärkeät osaset pysyvät ennallaan muuttumisen rinnalla tai sen sijaan. Ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin. Kyllä se aurinko rantakivikkoonkin paistaa ja saa vastarannan kiisken hopeareunuksen loistamaan!
P.S. Lisää vastarannan kiiskestä voit lukea mm. Ylen sivuilta: https://yle.fi/a/3–5068978. Aiheesta on kysytty myös kirjastonhoitajalta: https://www.kirjastot.fi/kysy/miten-ja-mista-sanonta-vastarannan.
Blogitekstin kirjoitti
Soila Karreinen | Valmentaja
Hyppäsin pois ison terveysaseman ylilääkärin tehtävästä ajatuksenani löytää uudenlaista tekemistä ja ymmärrystä siitä, mitä sotelle oikeastaan pitäisi tehdä. Sattuman kautta tieni vei sosiaali- ja terveysministeriön kautta terveydenhuollon resilienssin tutkimuksen pariin. Kirjoitan ajatuksistani, tutkimuksista ja paljon muuta.
Yhteystiedot
Meihin Medielleihin saa yhteyttä: https://medielli.fi/yhteystiedot/#ellit