Joh­ta­jan vai­keus tehdä päätöksiä

Pää­tök­sen­teko on yksi kes­kei­sem­piä joh­ta­mi­sen teh­tä­viä. Miksi pää­tök­sen­teko on haas­ta­vaa? Miten joh­ta­jat voi­vat kehit­tää tai­to­jaan tässä tär­keässä tehtävässä? 

Joh­ta­jan monet pai­neet 

Yksi suu­rim­mista syistä pää­tök­sen­teon vai­keu­teen on moni­mut­kai­suus ja epä­var­muus. Joh­ta­jat jou­tu­vat usein teke­mään pää­tök­siä, joissa hei­dän on otet­tava huo­mioon lukui­sia teki­jöitä ja mah­dol­li­sia seu­rauk­sia. Tähän tuo­vat oman haas­teensa epä­var­muus tule­vai­suu­desta ja muut­tu­vat olo­suh­teet. Jos­kus tie­don puute tai riit­tä­mät­tö­mät tie­don ana­ly­soin­nin kyvyt voi­vat joh­taa epä­var­muu­teen ja epäröintiin. 

Pai­neita kasau­tuu joh­ta­jan nis­kaan sekä hen­ki­lö­koh­tai­sella että orga­ni­saa­tion tasolla. Hen­ki­lö­koh­tai­set pai­neet voi­vat liit­tyä esi­mer­kiksi pel­koon epä­on­nis­tu­mi­sesta tai haluun miel­lyt­tää kaik­kia. Orga­ni­sa­to­ri­set pai­neet voi­vat puo­les­taan liit­tyä esi­mer­kiksi toi­min­nan tavoit­tei­siin tai eri toi­mi­joi­den odo­tuk­siin. Usein pää­tök­siä teh­dään joh­to­tii­min voi­min, jol­loin tii­min eri­lai­set mie­li­pi­teet ja ryh­mä­dy­na­miikka toi­mi­vat esteenä päätöksenteolle. 

Pää­tök­sen­te­koa hel­pot­ta­vat kei­not 

Vaikka pää­tök­sen­teko voi olla haas­ta­vaa, on ole­massa kei­noja, jotka voi­vat aut­taa joh­ta­jia yli pää­tök­sen­teon kyn­nyk­sen. Ensim­mäi­nen askel on itse tai tii­minä yhdessä tun­nis­taa ja tun­nus­taa, että pää­tös­ten teke­mi­nen on haas­teel­lista. Tie­toi­nen oppi­mi­nen alkaa tästä havainnosta. 

Kei­noja, jotka aut­ta­vat päätöksenteossa: 

  • Palas­tele kakku: Jaa mah­dot­to­malta tun­tuva koko­nai­suus pie­nem­miksi päätöksiksi. 
  • Kerää ja ana­ly­soi tie­toa: Kerää tie­toa pää­tök­sen­teon taus­talla ole­vista teki­jöistä ja mah­dol­li­sista vai­ku­tuk­sista. Pyri sel­keyt­tä­mään asiaa ”pros ja cons” lis­tauk­sella tai SWOT-analyysillä. 
  • Edistä kokei­lu­kult­tuu­ria: Käytä pie­niä kokei­luja ennen suurta pää­töstä sel­keyt­tä­mään muu­tok­sen vaikutuksia. 
  • Opet­tele tun­ne­tai­toja: Koh­taa roh­keasti hen­ki­lös­tön tun­teet ja huo­let. Kehitä itse­tun­te­mus­tasi ja vuorovaikutustaitojasi. 
  • Hal­litse stres­siä: Pää­tök­sen­teko on vai­keaa stres­saan­tu­neena. Käytä sään­nöl­li­sesti sinulle sopi­via hallintakeinoja. 
  • Ver­kos­toidu: Kaikki vii­saus asuu har­voin yhdessä ja samassa hen­ki­lössä. Kes­kus­te­lut mui­den joh­ta­jien ja ammat­ti­lais­ten kanssa voi tar­jota uusia näkö­kul­mia ja ideoita päätöksentekoon. 

Lopulta uskal­let­tava hypätä 

Pää­tök­sen­te­ko­ti­lan­teissa saat­taa usein olla rajal­li­sesti aikaa tai tie­toa. Täl­löin jou­tuu astu­maan epä­var­muu­den päälle. Usein täl­lai­sissa tilan­teissa intui­tio on paras mah­dol­li­nen apu­lai­nen joh­ta­jalle. Intui­tio nojaa koke­muk­sel­li­seen vii­sau­teen, mikä on ker­ty­nyt reflek­toi­malla aikai­sem­pia tilan­teita ja haas­teita. Intui­tii­vi­nen pää­tök­sen­teko ei tar­koita jokai­sen mie­len­liik­keen tai tun­teen seu­raa­mista, vaan koke­muk­sen kas­vat­ta­man näke­myk­sen ja ratio­naa­li­sen ajat­te­lun yhdistämistä. 

Ja kun lopulta hyp­päät, niin muista poi­mia mat­kalta kaikki opit seu­raa­vaan kertaan! 

Blo­gi­teks­tin kirjoitti

Mari Kiema | Valmentaja

Olen teh­nyt kym­me­ni­sen vuotta kehit­tä­mis­työtä eri­kois­sai­raan­hoi­dossa lea­nin ja orga­ni­saa­tion muu­tok­sen parissa. Muu­tos kieh­too minua ilmiönä sekä yksi­lön, työyh­tei­sön että orga­ni­saa­tion näkökulmasta.

Olen kou­lut­ta­nut ja val­men­ta­nut työyh­tei­söjä ja esi­hen­ki­löitä pro­ses­sien kehit­tä­mi­sessä sekä jat­ku­van kehit­tä­mi­sen toi­min­ta­mal­lin käyt­töö­no­tossa. Vah­vuu­teni on moni­puo­li­nen osaa­mi­nen lean-teo­riasta ja ‑työ­ka­luista sekä olen lisäksi pereh­ty­nyt eri­lai­siin lähi- ja etä-fasi­li­toin­ti­tek­nii­koi­hin. Kou­lu­tuk­sel­tani olen sai­raan­hoi­taja ja ter­veys­tie­tei­den maisteri.

Yhteys­tie­dot

Mei­hin Mediel­lei­hin saa yhteyttä: https://medielli.fi/yhteystiedot/#ellit