Stay safe!

Kir­jai­lija Jani Kaaro väitti Lää­kä­ri­leh­den kolum­nis­saan ter­veys­pal­ve­lu­jen tar­koi­tuk­seksi välit­tä­mi­sen sig­na­loin­nin. Haa! Tut­ki­taanpa asiaa. 

Perus­pal­ve­luna onnea ja siu­nausta? 

Flo­ri­da­lai­nen kau­punki Arc­her, 2500 asu­kasta esit­te­lee net­ti­si­vuil­laan pal­ve­lu­jaan. Kau­pun­gin kes­kus­tasta löy­tyy base­ball-kenttä, vesi­torni ja kun­nan­talo. Perus­tur­vaan viit­taa­vilta ala­si­vuilta löy­tyy tie­toa, miten jäte­ve­si­jär­jes­tel­mään pää­see mukaan, ja ohjeet mistä löy­tyy suo­jaa luon­non­ka­ta­stro­fin sat­tuessa. Flo­ri­dan tapauk­sessa nämä liit­ty­vät hur­ri­kaa­nien aiheut­ta­miin tuhoihin. 

Pysäh­dy­tään tähän. Perus­pal­ve­luna on ohjeet mitä tehdä hur­ri­kaa­nin tul­lessa päälle. Duck and cover? Onnea ja siu­nausta kai­kille, toi­vot­ta­vasti kaikki sujuu hyvin, stay safe! 

Yhteis­kun­ta­jär­jes­tel­mämme ovat kovin eri­lai­sia meillä ja Yhdys­val­loissa, mutta yhdys­val­ta­lai­sen kult­tuu­rin raha­kes­kei­syy­den ymmär­tää, kun tajuaa, että tur­va­verk­koa ei tar­joa mikään muu kuin oma tai läheis­ten pankkitili. 

Ter­veys­pal­ve­lu­jen tar­koi­tuk­sena on tur­val­li­suu­den tunne… 

Kaa­ron mukaan kai­killa vas­taa­no­toilla ei vält­tä­mättä tuo­teta ter­veyttä, ja väi­tän että se on ihan ok. Mer­kit­tävä tar­koi­tus ter­veys­pal­ve­luilla on tuot­taa tur­val­li­suu­den tun­netta. Ei omaa sai­raa­laa tai ter­veys­kes­kusta puo­lus­teta siksi, että siellä halut­tai­siin jat­ku­vasti käydä. Haluamme nuk­kua yömme hyvin tie­täen, että kun tar­vit­sen apua, niin tie­dän saa­vani sitä, ja mie­lel­lään läheltä. Siksi aluei­den asuk­kaat nouse­vat taka­ja­loil­leen, kun hal­li­tus yrit­tää tiris­tää sääs­töjä lak­kaut­ta­malla har­vaan käy­tet­tyjä päivystyksiä. 

Tämän takia argu­men­tointi ter­veys­hyö­dyn tuot­ta­mi­sesta tai toi­min­nan kus­tan­nus­vai­kut­ta­vuu­desta menee asuk­kai­den mie­lestä ohi aiheen. Ter­veys tur­val­li­suus­pal­ve­luna (tai Kaa­ron sanoin välit­tä­mi­sen sig­na­lointi) on äänes­tä­jien näkö­kul­masta ymmärrettävämpi. 

Onko ter­vey­den tuot­ta­mi­sella sit­ten väliä? 

On tie­ten­kin. Pää­tök­sen­teon ja toi­min­nan kehit­tä­mi­sen tulee perus­tua tie­toon siitä mitä yhtei­sellä rahalla kus­tan­ne­tuista pal­ve­luista saa­daan irti. Vähä­hyö­tyistä toi­min­taa ja huk­kaa pitää vähen­tää, ja van­hoja toi­min­ta­ta­poja uudis­taa uusien tek­no­lo­gioi­den ja uuden tie­don avulla. Euron kuvat ja tehok­kaat pro­ses­si­kaa­viot sil­missä kiil­tä­vien kehit­tä­jien ja päät­tä­jien vauh­din hur­mok­sessa on kui­ten­kin tär­keää välillä pysäh­tyä ja miet­tiä pal­ve­lu­jen tar­koi­tusta. Alue­vaa­leissa ehdok­kaat tule­vat val­jas­ta­maan äänes­tä­jien tur­val­li­suu­den tun­teen (”Puo­lus­tan lähi­pal­ve­luja!”) hara­voi­maan ääniä, ja samalla media ja asian­tun­ti­jat perään­kuu­lut­ta­vat vas­tuuta kes­tä­vyys­va­jeesta (”Mistä rahat?!”). Rajan­veto on vai­keaa ja onneksi sen teke­vät demo­kraat­ti­sesti vali­tut päät­tä­jät, joille toi­von vii­sautta ja kär­si­väl­li­syyttä perus­taa mie­li­pi­teensä myös tut­kit­tuun tietoon. 

…vai sit­ten­kin eriar­voi­suu­den vähen­tä­mi­nen? 

Tur­val­li­suu­den ja ter­vey­den voi myös yhdis­tää älyk­käästi. Ter­veys­huo­let ja sai­rau­det han­ka­loit­ta­vat yksi­lön kykyä toteut­taa itse­ään ja raken­taa yhtei­söään. Mei­dän tulee yhteis­kun­tana mah­dol­lis­taa kai­kille ter­vey­den edis­tä­mi­nen ja sai­rauk­sien hoi­ta­mi­nen tulo­ta­sosta riip­pu­matta. Tätä­kin on mah­dol­li­suuk­sien tasa-arvo. Väi­tän, että ter­veys­pal­ve­lu­jen tär­keim­pänä teh­tä­vänä on vähen­tää eriar­voi­suutta, mutta ei niin­kään ter­vey­dessä, koska on tär­keäm­pää­kin (Ter­veys­ta­lon vies­tintä sanoit­taa sen hyvin). Tur­val­lista ja hyvää elä­mää on hel­pompi raken­taa, kun ter­veys ei rasita ja apua saa, kun sitä tarvitsee. 

Blo­gi­teks­tin kirjoitti

Elisa Joke­lin | LEAN-val­men­taja (LPP)

Kun tapa­sin toi­set Ellit, huo­ma­sin, että olemme joukko into­hi­moi­sia maa­il­man­pa­ran­ta­jia, joilla on halu kehit­tää ter­vey­den­huol­lon suo­ri­tus- ja toi­min­ta­ky­kyä. Se onnis­tuu mie­les­täni par­hai­ten tuke­malla hen­ki­lös­töä teke­mään kes­tävä muutos.

Jokai­sella ter­veys­a­se­malla haas­teet ovat samat: liian pal­jon kysyn­tää suh­teessa resurs­sei­hin. Koska resurs­seja ei ole luvassa lisää ja kysyn­tä­kin vain kas­vaa, ainut keino vas­tata kas­va­viin haas­tei­siin on muut­taa tapaa, jolla perus­pal­ve­luja tuotetaan.

Yhteys­tie­dot

Mei­hin Mediel­lei­hin saa yhteyttä: https://medielli.fi/yhteystiedot/#ellit