18 syys Uusvanha omalääkäri- ratkaisu kaikkeen?
Valtakunnassa ei taida löytyä kansalaista, joka ei olisi jo omalääkäri- omatiimitoimintaa kannattaisi. Fokuksessa on sote-talouden pelastukseksi noussut jatkuvuus, jonka tiedetään elinikää lisäävän ja ihmishenkiä pelastavan.
Missä siis mättää, kun asia ei etene, vaan vuosikaudet mietitään, erilaisia kokeiluja rakennellaan – mutta tilanne tuntuu tanakasti pysyttelevän nykyisellään? Miksi tulevat omalääkärimme epäröivät (https://www.mediuutiset.fi/uutiset/valmistuneet-laakarit-kertoivat-ajatuksiaan-koulutuksesta-huonoja-tuloksia-perusterveydenhuollon-kannalta/98d68889-d95b-4750-bbaa-73446f5551aa)?
Entisenä omalääkärinä ja nykyisenä etälääkärinä tunnistan useammankin syyn, miksi en omalääkäriksi ole palaamassa- vaikka omalääkäriaikaa ajattelen lämpimin muistoin ja ainutlaatuisin kokemuksin.
- Raha ei ole tärkeää, jos tuntee hukkuvansa työmäärään.
Esimerkkinä terkkarikollega, joka palasi kesälomiltaan ja järkyttyi: “Jumankiuta ne on rakentanut mun kadulle uuden kerrostalon!” Muistaako kukaan katuosoitteisiin rakennetussa omalääkärimallissa, kun tehtiin aina vaan uusia katujakoja eli siirrettiin katuja ja taloja toisillemme sen mukaan, kuka väsähti liialliseen työmäärään. Oli muuten melko tehokas keino karkottaa nuoret kollegat pois. Ja muuttihan sekin konkari, joka uuden kerrostalon sai.
Raha on tiukassa ja kovin houkuttelevaa poliitikoille voisi olla kävellä samaan ansaan, kuin mihin edellinenkin omalääkäriaika aikanaan kaatui. Olisiko kirstunvartijalla salaisena haaveena, miten lääkäreiden tuottavuutta voisi lisätä (lue: kasvattaa potilasmääriä samalla tai nykyistä pienemmällä palkalla).
Kovasti veto voisi viedä taas yksityiselle, jossa etuna on vähäisemmät potilasmäärät, vapaus valita joko raha tai vapaa-aika sekä vapaus omalääkärin vastuusta (lue: jos minä en potilaitani hoida, ei hoida kukaan muukaan). Vapaus siis sairastaa, keventää tai lisätä työn määrää oman elämäntilanteen ja voinnin mukaan.
- Osaaminen.
Lääketieteessä tiedon määrä kasvaa eksponentiaalisesti- mutta valitettavasti kivikautiset aivomme pysyttelevät kutakuinkin entisellään. Yhden ihmisen päähän ei kaikki tieto millään mahdu. Toki olemme digitalisaation, terveysportin ja osaavien hoitaja- fysioterapeutti- psykiatristen hoitajien ja muiden kollegoiden avulla saaneet lisäkeinoja tilanteen hallitsemiseksi. Mutta pelottaa silti osaanko, pystynkö, kykenenkö. Sekä nuorta kollegaa (joka miettii tiedänkö tarpeeksi?) että kokeneempaa konkaria (ovatko tietoni jo vanhentuneet?).
- Ne muutamat harvat…
Jokunen vuosi sitten viereisen alueen ylilääkäri soitti kesken työpäivän. Puhelu meni kutakuinkin seuraavasti: “Te ette voi kieltäytyä! Olen tarkistanut tämän lakimieheltä! Se asuu teidän alueella ja teidän on pakko ottaa se takaisin!”
Tiesin heti, mistä/kenestä oli kyse. Ja niin tietävät kaikki vähänkään aikaa terkkarissa työskennelleet. On nimiä, jotka kun lausutaan ääneen, kaikki huokaisevat. Terkkarissa pidempään viihtyvät ammattilaiset tulevat hyvin juttuun melkeinpä kaikkien kanssa ja auttavat ihmisiä mielellään. Lähestulkoon kaikkia asukkaita on ihan aidosti mukava tavata ja turista kuulumisia vaivojen hoidon rinnalla. Mutta sitten on nämä muutamat harvat, jotka uuvuttavat lehmänhermoisimmatkin.
Omalääkäriesikuvassamme Tanskassa tämä haaste on elegantisti ratkaistu. Omalääkärillä on oma alue ja joka vuosi lääkäri on oikeutettu tekemään nimilistan, johon voi laittaa ne potilaat, joita omalääkäri ei katso kykenevänsä auttamaan. Tämä on lääkärin etu- auttaa jaksamaan ja parantamaan työmotivaatiota- ja potilasta- joka voi löytää itselleen, sairauksilleen ja luonteelleen sopivamman omalääkärin.
Eikun häntä pystyyn ja kohti uusvanhoja omalääkärimalleja!
Blogitekstin kirjoitti
Anne Autio | LEAN-valmentaja (LPP)
Pitkän terveyskeskustaustan omaavana ylilääkärinä tuon Medielleihin sekä perinteitä että osaamista aiemmista muutoksista. Erityisesti olen hyvä saatavuuden sekä resurssien tasapainoilussa ja variaation havaitsemisessa ja hallitsemisessa. Poikittainen ajattelu sekä resilienssi on minulle luontevaa, ja kykenen ajattelemaan asioita “out of the box” eli laatikon ulkopuolelta, joskus ennakoivastikin. Huomaan usein asioita, jotka ovat tulossa vasta esiin. Elleihin törmäsin eri projekteissa sekä työpaikoilla, ja lopulta päädyimme yhteen, kun huomasimme ihmettelevämme samaa norsua eri ilmansuunnista. Me Mediellit toimimme tasa-arvoisesti, oikeudenmukaisesti sekä asiakasta kunnioittaen.
Yhteystiedot
Meihin Medielleihin saa yhteyttä: https://medielli.fi/yhteystiedot/#ellit