15 helmi Leikitäänkö integraatiota?
Vuoden ikäinen sote- uudistuksemme teki historiaa jo syntyessään. Mitä pian taaperoikäinen järjestelmämme osaakaan jo tehdä? Osaako se jo leikkiä muiden kanssa yhdessä? Joko se puhuu muiden kanssa ymmärrettävää kieltä?
Yhtenä sote-uudistuksen tavoitteena on ollut luoda paremmat puitteet sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastuspalveluiden yhteensovittamiselle ja moniammatilliselle työlle. Puhumme usein integraatiosta. Mitä kaikkea ymmärrämme integraation olevan, mitä kaikkea odotammekaan integraation ratkaisevan ja riittävätkö integraation rahkeet vastaavaan toiveisiimme?
Innokasta integroimista
Valtakunnassamme vallitsee ainakin osittain samalla tavoin ymmärretty visio toivotusta tulevaisuudesta: jokainen kansalainen saa oikeanlaisia sote-palveluja hyvin paketoituna ja yhteensovitettuina juuri oikeaan aikaan. Sote-uudistuksen 11 valtakunnallisesta tavoitteesta erityisesti kaksi liittyy integraatioon.
Tavoite 2: Erityisesti perustason palvelujen toimintavarmuus vahvistuu ja integraatio lisääntyy
“Sosiaali- ja terveyspalvelujen integroimisella tavoitellaan palvelujen sujuvuuden, jatkuvuuden ja sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten yhteistyön lisäämistä. Integroiduissa sosiaali- ja terveyspalveluissa asiakkaalle muodostuu kokonaisuus hänen tarvitsemistaan palveluista.”
Tavoitteen mittarit tosin liittyvät palveluiden laatuun ja ehkä myös vaikuttavuuteen eikä integraation toteutumista kai seurata…
Tavoite 7: Hyvinvointialueiden ja kuntien sekä muiden toimijoiden välillä on toimivat yhteistyörakenteet ja toimintakäytännöt
“Hyvinvointialueilla ja kunnilla sekä muilla toimijoilla on useita yhdyspintoja, joissa yhteistyörakenteet ja yhteiset toimintakäytännöt mahdollistavat vaikuttavan yhteistyön terveyden, työ- ja toimintakyvyn, turvallisuuden ja hyvinvoinnin edistämisessä sekä palvelujen järjestämisessä. … varmistetaan sujuvasti yhteen toimivat palvelut.”
Toiminnan mittarit jäävät tässäkin vähän ylätasolle keskittyen siihen, että YTA-sopimukset, yhteistyörakenteet ja toimintamallit ovat olemassa (kyllä/ei)”
Mitä taitoja integraatioleikkiin tarvitaan?
On ymmärrettävää, että valtakunnallisesti toimintaa seurataan karkealla tasolla. Mutta lähempänä taaperoarkea tarvitaan jo selkeämpää johtamista ja näkemystä siitä, miten integraatiokehityksen kanssa päästään eteenpäin ja mistä tiedetään, että mennään oikeaan suuntaan.
Sote-integraatio edellyttää monialaisuutta ja moniammatillisuutta. (Tähän liittyvästä osaamisesta on tehty muuten selvityshenkilön raporttikin 😉 – linkki siihen on blogin lopussa.) Tutkimusten ja hyvinvointialueiden johtajien ja kehittäjien kertoman mukaan sen syntyminen vaatii selkeitä, jaettuja tavoitteita, toimintatapoja sekä keskinäistä riippuvuutta. Lisäksi tarvitaan yhteisen ymmärryksen ja “kielen” muodostumista. Näiden edellytyksenä puolestaan on keskinäinen kunnioitus ja ihan vain ajan viettäminen mielekkäästi yhdessä.
Omassa tutkimusaineistossani johtajat kertovat näistä toivotun tulevaisuuden kuvista monella tapaa ja niihin liitetään paljon hyvää. Jopa siinä määrin, että mietin voivatkohan ihan kaikki toiveet tarjolla olevilla keinoilla toteutua, mutta matkalla ainakin ollaan – vasta alussa, mutta selvästi halukkaita pääsemään eteenpäin.
Sote-taaperon neuvolakortti
Ehdotan sote-taaperomme neuvolakorttiin valtakunnallisten tavoitteiden alle ikätasoisia tarkempia kehitysetappeja, joita läheiset sekä ammattilaisten monialainen tiimi (lue: hyvinvointialueen johtajat ja työntekijät, aluevaltuutetut, kolmen ministeriön virkahenkilöt ja kansalaiset) voivat sitten seurata neuvolaikäisemme kokemuksen ja taitojen karttuessa:
- On kiinnostunut mahdollisista leikkikavereista
- Tuntee leikkikaverit nimeltä
- Tietää miten kaverit puhuvat ja osaa sopeuttaa oman viestinsä heille sopivaksi
- Kuuntelee kaverin puhetta
- On valmis neuvottelemaan omista ja kaverin toiveista yhteisen leikin syntymiseksi
- Siivoaa yhdessä kaverin kanssa leikin jäljet
- Ottaa kontaktia kavereihin ja käyttää aikaansa yhteisiin leikkeihin
Itse näen suurimpana haasteena houkutella pienokainen kääntämään katseensa omasta navastaan (lue: omasta edustaan), osoittamaan kiinnostustaan ympäröivään maailmaan (lue: tekemään yhteistyötä aivan uusien tahojen kanssa) ja irrottamaan otteensa tukipisteistä (lue: vanhoista rakenteista). Sitten voi aueta aivan uusien mahdollisuuksien polkuja kulkea!
Lisää luettavaa:
- Sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnalliset tavoitteet vuosille 2023–2026. (2022) http://urn.fi/URN:ISBN:978–952-00–5427‑4
- Sote-integraation edellyttämä monialainen yhteistyöosaaminen: Selvityshenkilön raportti. Timperi, Tiina (2022) http://urn.fi/URN:ISBN:978–952-00–5399‑4
Blogitekstin kirjoitti
Soila Karreinen | Valmentaja
Hyppäsin pois ison terveysaseman ylilääkärin tehtävästä ajatuksenani löytää uudenlaista tekemistä ja ymmärrystä siitä, mitä sotelle oikeastaan pitäisi tehdä. Sattuman kautta tieni vei sosiaali- ja terveysministeriön kautta terveydenhuollon resilienssin tutkimuksen pariin. Kirjoitan ajatuksistani, tutkimuksista ja paljon muuta.
Yhteystiedot
Meihin Medielleihin saa yhteyttä: https://medielli.fi/yhteystiedot/#ellit