04 heinä Kummallisia luomukuolemia ja muita vaikuttavuuksia
Keskiaikana oli itsestäänselvyys, että auringonvalo oli vaarallista imeväisille, malariaa aiheutti rämeiköstä nouseva höyry ja että kuppaus oli parannuskeino siinä mikä perinteinen terva, sauna ja viinakin.
Eikä ole kovin pitkä aika siitäkään, kun hulluus parannettiin lobotomialla, vatsahaavan aiheutti stressi, keuhkoputkentulehdukseen piti laittaa antibioottikuuri, autismin aiheutti kylmäkiskoinen äiti ja kulumapolvia tähystyksellä puhdisteltiin.
Paljon on käsityksemme muuttunut siitä, mikä on vaikuttavaa
Tässä naulataankin seinään teesi numero 1: Meidän pitää tietää paljon, ennen kuin osaamme sanoa, mikä (hoito) on oikeasti vaikuttavaa
Mietitäänpä seuraavaksi lääketieteen isoja läpimurtoja- joista suurimpia lienevät hygienia, rokotteet, lääkkeet (etenkin antibiootit) ja leikkaushoidot.
Historiaa taakse katsoessamme onkohan mitään sen isompaa vaikuttavuustekoa ihmiskunnan historiassa tehty kuin hygienia ja rokotukset – joiden voittokulku jatkuu edelleen. (Käsi)hygienia ja karanteeni koki covid- renesanssin. Ja entäpä rokotteet! Jo nyt käytännön tasolla on olemassa syöpärokotteita ja kenties jo lähitulevaisuudessa muitakin tautikohtaisia rokotteita. Huimimmissa visioissa malarian, diabeteksen ja jopa herra Alzheimerin voi toivoa jäävän historiaan riisitaudin ja keripukin tavoin. Myös herra Parkinsonia toivottavasti kohtaa unohdus, joskin tässä vaiheessa vain madoilla, joiden tauti on kohta kenties antibioottikuurilla korjattu- mutta joista ihmisiin on vielä muutama geeniporras matkaa mutkistamassa.
Mutta muuten bakteerien suhteen näkymät ovat synkkeneviä. Antibioottien suhteen törmäämme jo nyt vaikeuksiin. Uusien lääkkeiden kehittäminen on yllättävät vaikeaa ja vanhoille bakteerit tuntuvat keksivän kilvan vastustuskeinoja.
Käännetäänpä näkökulma elintapoihin
Miettikääpä montako keuhkosyöpää, infarktia tai ahtaumatautia olemme välttäneet, kun tupakointia on kyetty vähentämään. Ja samalla kerätty verotuloja valtiolle . Missä olisimmekaan aikuistyypin diabeteksen suhteen tänään, jos vastaava onnistuminen olisi tehty painon hallinnassa?
Teesi numero 2: Ennaltaehkäisy on vaikuttavampaa (ja halvempaa) kuin tautien hoitaminen
Ja viimeisenä:
Teesi numero 3: Vaikuttavuuteen kuuluu myös se, milloin hoito kannattaa lopettaa
Meitä ohjaa vahva elämän nälkä. Jos näin ei olisi, viihtyisimme itseämme monistamatta meteoriittien pinnoilla aminohappojen alkuaineina, kelluisimme tyytyväisinä soluina rikkipitoisissa lähteissä tai tupruttelisimme savua valtamerien pohjissa. Olemme taistelijoiden ja selviytyjien lapsia.
Harvassa ovat ne, jotka malttavat luopua hoidosta ja hyväksyä luomukuoleman ja vähissä ovat myös ne, jotka uskaltavat olla tarttumatta vielä viimeiseen toivoon tai mahdottomaan mahdollisuuteen – niin potilaat kuin me ammattilaisetkin. Josta syystä riskinä on, että hoidamme liikaa ja liian pitkään.
Kuten silloin, kun etävastaanotolle ohjautui hoitajan ohjaamana puolikuuro mutta muuten virkeä ja hyvävointinen 89-vuotias herra. Jolle oli suositeltu kolesterolilääkityksen aloittamista. Herra oli viettänyt jo monta unetonta yötä kuultuaan, että menehtymisen riski seuraavan 10 vuoden aikana oli peräti 29 prosenttia.
Tai se yli 60-vuotias mies, joka ohjautui omalääkärille ärtyneen kardiologin ohjaamana. Herra oli saanut sydäninfarktin ja varhaisessa rasituskokeessa huomattiin hälyttäviä muutoksia, joista kardiologi suositteli välitöntä leikkaushoitoa. Herra kieltäytyi eikä omalääkärikään saanut päätään käännettyä.
Miten tarinat loppuivat?
Huonokuuloinen herra sai kolesterolilääkkeen huokailujen kera. Kun ei muuhun vaihtoehtoon suostunut.
Sydänvaivaisen herran rouva ohjautui omalääkärille joitakin kuukausia myöhemmin tuoreena leskenä. Mutta kertomus oli lohdullinen.
Pariskunta oli elellyt kotonaan eläkepäivistä nauttien. Kauniina kesäpäivänä rouva oli puuhastellut kukkia istuttaen ja herra oli istunut puutarhakeinussa. Jossa oli ikiuneen nukahtanut kivutta ja hiljaa. Täysi elämä elettynä. Vaikuttavaa, jos mikä.
Blogitekstin kirjoitti
Anne Autio | LEAN-valmentaja (LPP)
Pitkän terveyskeskustaustan omaavana ylilääkärinä tuon Medielleihin sekä perinteitä että osaamista aiemmista muutoksista. Erityisesti olen hyvä saatavuuden sekä resurssien tasapainoilussa ja variaation havaitsemisessa ja hallitsemisessa. Poikittainen ajattelu sekä resilienssi on minulle luontevaa, ja kykenen ajattelemaan asioita “out of the box” eli laatikon ulkopuolelta, joskus ennakoivastikin. Huomaan usein asioita, jotka ovat tulossa vasta esiin. Elleihin törmäsin eri projekteissa sekä työpaikoilla, ja lopulta päädyimme yhteen, kun huomasimme ihmettelevämme samaa norsua eri ilmansuunnista. Me Mediellit toimimme tasa-arvoisesti, oikeudenmukaisesti sekä asiakasta kunnioittaen.
Yhteystiedot
Meihin Medielleihin saa yhteyttä: https://medielli.fi/yhteystiedot/#ellit