12 touko Meidän tarvitsee saada aikaan kulttuurin muutos…
Muutokset eivät ylläpysyneet, koska emme saaneet aikaan kulttuurin muutosta…
Kuulostaako tutulta?
Shingon mallissa (The Shingo ModelÔ) kestävän jatkuvan parantamisen kulttuurin rakentamista ohjaavat 10 periaatetta. Kaikkea tekemistä, valintoja ja päätöksiä peilataan periaatteisiin. Periaatteet ohjaavat ajattelua, ja ajattelu taas toimintaa ja käyttäytymistä. Käyttäytyminen taas luo ja ylläpitää kulttuuria. Kun käyttäytymisemme sopii yhteen periaatteen kanssa ja ilmentää sitä, odotamme saavuttavamme haluamamme tulokset.
Periaatteet ilmaistaan tahtotilana:
johdetaan nöyryydellä
kunnioitetaan jokaista työntekijää
keskitytään prosessiin
vahvistetaan tieteellistä ajattelua
tuotetaan arvoa virtauttamalla toimintaa
tuotetaan laatua jokaisessa vaiheessa
etsitään täydellistä tapaa toimia
luodaan toimintaan vakautta
ajatellaan systeemisesti
luodaan asiakkaillemme arvoa
Tässä vaiheessa kun nämä on lukenut läpi, ne vaikuttavat hyvin tutuilta ja olemme niistä kutakuinkin yhtä mieltä. Me siis ymmärrämme mitä ne tarkoittavat ja mihin niillä pyritään. Nämä ovat jo tuttuja, niin miksi ihmeessä taas yksi lista?
Niiden voima tulee kuitenkin esille vasta kun joudumme sanoittamaan kuinka nämä näkyvät toiminnassa, nimenomaan meidän omassa toiminnassa!
Tehdään lyhyt harjoitus:
Valitaan periaatteeksi kunnioitetaan jokaista työntekijää. Kun johtaja (tai työntekijä) astuu huoneeseen, on havainnoimassa työtä tai kokouksessa, millaisesta käyttäytymisestä sinulle tulee tunne, että hän kunnioittaa jokaista teistä? Mitä hän tekee?
Voisiko se olla esimerkiksi jotain alla olevaa?
Ongelman ilmaantuessa hän keskittyy selvittämään mitä asiat johtivat ongelman syntymiseen.
Hän käy päivittäin havainnoimassa auttamassa ongelmanratkaisussa siellä missä työ tehdään
Hän ei ohita kenenkään kehittämisideaa tai rakentavaa kommenttia
…
Ja vielä tärkeämpää – mitä hän ei tee.
Ei etsi syitä ongelmaan työntekijöistä
Ei johda sähköpostilla.
Ei tee päätöksiä äänekkäimpien mielipiteiden perusteella.
…
Kollegani Kaisa Peren sanoin, näitä purkaessa toiminnaksi, ei kannata harrastaa löysää ajattelua. Ajattelua, joka ei nivo näitä meidän todelliseen arkeemme vaan jää määrittelyltään epämääräiseksi ja sen vuoksi sanahelinäksi. Näihin kannattaa käyttää aikaa ja aidosti uskaltaa määrittää se tekeminen, joka mallintaa haluamaamme periaatetta. Lisäksi pitää uskaltaa rajata ja priorisoida. Aloittaa yhdestä periaatteesta ja muutamasta toimintatavasta ja hakea itselle sopiva ja luonteva tapa.
Blogitekstin kirjoitti
Henna Korte | LEAN-valmentaja (LPP)
Ennen Mediellejä olen tehnyt pitkän ja varsin laaja-alaisen työuran perusterveydenhuollossa. Annen ja Elisan kanssa olimme tehneet aiemmin sosiaali- ja terveysalan kehittämishankkeita, ja olin ihastunut heidän tapaansa toimia. Ymmärsin, että tarvitaan täysin uusi tapa ajatella ja toimia, jotta hyviin tuloksiin päästäisiin. Kun mahdollisuus yhdistää voimat Mediellien kautta tuli, en epäröinyt.
Medielleissä olen päässyt tekemää ennakkoluulottomasti ja raikkaalla tavalla ratkaisuja, jotka palvelevat terveydenhuollon tekijöitä sekä heidän asiakaskuntaansa parhaalla mahdollisella tavalla.
Yhteystiedot
Meihin Medielleihin saa yhteyttä: https://medielli.fi/yhteystiedot/#ellit