16 maalis Muutosvaiheen psykologiaa
Onko sinulla vaatekaapissa ns. tavoitevaate? Työpaikan muutostavoitteissa ja tavoitevaatteissa on se hyvä puoli, että toivottavasti ennen pitkää tavoitteet saavutetaan tai tavoitteita muokataan saavutettavammaksi. Mutta mitä tehdä juuri sillä hetkellä, kun muutos puskee päälle ja tavoitteet puristavat epämiellyttävästi? Päädyin pohdiskelemaan aihetta arkisesti yksilön, siis minun ja sinun, näkökulmasta. Kenties löysin joitakin ajatuksia, kuinka tilanteeseen voisi saada helpotusta.
Onko pakko muuttua – selvitä muutoksen tausta
Muutokselle paras mahdollinen lähtökohta on, että kaikki osalliset kokevat muutoksen tarpeelliseksi. Tavallisinta on kuitenkin se, että meillä kaikilla on omat ajatuksemme ja elämäntilanteemme, mikä vaikuttaa yksilöllisesti muutoshalukkuuteemme. Työyhteisö onkin tavallisimmin tämän asian suhteen usein enemmän epätahtisesti soitteleva harrastelubändi kuin harmonisesti soiva sinfoniaorkesteri. Muutosahdistusta pyritään usein auttamaan viestinnän ja johtamisen keinoin. Voit kuitenkin itse kurkottaa kohti muutosta olemalla aktiivinen pohtija. Miksi-kysymykset (myös muut kysymyssanat ovat soveltuvia 😊 ) ja niihin saadut vastaukset ovat tähän oikein hyvä keino. Avaa suusi, pohdi ja kysele, mutta pyri myös itse aktiivisesti selvittämään muutoksen taustoja. Tutki omaa ja työyhteisön toimintaprosesseja. Miksi meidän toimintaamme pitää kehittää? Miksi valittiin juuri nämä tavoitteet? Missä me olemme tällä hetkellä tavoitteen suhteen? Mitä on tarkoitus tehdä? Mitä minulta odotetaan?
Ota omat ajatusmallisi haltuun – laadi SWOT
Muutokseen liittyy usein monitahoisia ajatuksia, tunteita ja uskomuksia. Osa voi olla innostavia ja odotusta herättäviä, mutta valitettavasti usein muutostavoitteet puristavat ikävästi ohimoita. Osa näistä voi olla täysin aiheellisia ja huomioon otettavia reaktioita, mutta osa lymyilee mielesi pimeissä sopukoissa ja sabotoi innostustasi muutoksessa aivan turhaan. Valitettavasti ihmismieli on vieläpä rakentunut siten, että uhkakuvat helposti valtaavat mielemme ja värittävät ajatuksiamme harmain sävyin. Omien ajatusten ja oletusten pohdinnasta ja aktiivisesta käsittelystä voisi tähän olla apua. Ajatuksia voi tunnistaa ja jakaa koreihin kuten tuttuakin tutummassa SWOT-analyysissä (S = strengths, W = weaknesses, O = opportunities, T = threats) tehdään. Useinhan analyysi tehdään työtiimin kanssa yhteistyössä, mutta nelikenttä näyttäisi soveltuvan myös yksilön pohdintaan, ja tuovan siihen ryhtiä ja rakennetta. Neljään koriin jaettuja ajatuksia on syytä penkaista läpi ja pohtia kuinka todennäköisiä esimerkiksi havaitsemasi uhkakuvat ovat. Parhaimmillaan ajatusten erittely voisi auttaa paitsi sinua itseäsi, mutta myös työyhteisöä selviämään muutoksen hetkellä. Tämä tietysti edellyttää jälleen kerran suun aukaisua ja omien havaintojen kommunikointia työyhteisössä. Pohdinnallasi voi olla suuri merkitys työyhteisön muutosprosessin läpiviennissä!
Muutos kuormittaa – pidä itsestäsi ja työtovereistasi huolta
Lentokone-analogia pätee muutosvaiheeseen: Happinaamari on hyvä etsiä ensin omalle naamalle. Samalla kun selvittää muutoksen taustoja ja erittelee ajatuksiaan, on hyvä rehellisesti määritellä omat voimavarat muutoksen hetkellä. Erityisesti viimeistään tässä vaiheessa on hyvä kiinnittää huomiota työhyvinvointia tukeviin asioihin, olivat ne sitten harrastuksista kiinni pitämistä, läheisten kanssa vietettyä aikaa tai ajan varaamista itselle. Pyydä työkavereilta apua ja tarjoa sitä, vaikka sanallisesti pyyntöä ei tulisikaan. Me ihmiset olemme edelleen sosiaalisia otuksia. Muutos rassaa ja rasittaa kaikkia työyhteisössä. Myönteinen ilmapiiri, toisen tukeminen ja yhdessä tekeminen kantaa muutostilanteessa paremmin kuin yksin umpilumessa tarpominen. Jakakaa ja juhlikaa pieniäkin oivalluksia ja edistysaskeleita. Soittakaa kilikelloa onnistumisen merkiksi tai kerätkää tiimitaululle päivän tähtihetkiä. Perjantaina on hyvä yhdessä ravistella pois kehosta ja mielestä viikon pölyt ja mölyt sekä kiittää itseä ja tiimiä yhteispelin toimivuudesta. Muutos alkaa yksilöstä ja yksilön teoista, mutta tapahtuakseen tarvitsee mukaan kaikki työyhteisön yksilöt!
Blogitekstin kirjoitti
Mari Kiema | Valmentaja
Olen tehnyt kymmenisen vuotta kehittämistyötä erikoissairaanhoidossa leanin ja organisaation muutoksen parissa. Muutos kiehtoo minua ilmiönä sekä yksilön, työyhteisön että organisaation näkökulmasta.
Olen kouluttanut ja valmentanut työyhteisöjä ja esihenkilöitä prosessien kehittämisessä sekä jatkuvan kehittämisen toimintamallin käyttöönotossa. Vahvuuteni on monipuolinen osaaminen lean-teoriasta ja ‑työkaluista sekä olen lisäksi perehtynyt erilaisiin lähi- ja etä-fasilitointitekniikoihin. Koulutukseltani olen sairaanhoitaja ja terveystieteiden maisteri.
Yhteystiedot
Meihin Medielleihin saa yhteyttä: https://medielli.fi/yhteystiedot/#ellit