01 marras Sote-uudistus on muuttumisen tulikoe
Anne Lahnajärvi kirjoitti Mediuutisten pääkirjoituksessaan 28.10.2022 uusien hyvinvointialueiden johtajille järjestetystä foorumista. Siellä oli käsitelty sote-uudistusta ja hyvinvointialueiden aloitukseen liittyviä haasteita. Lahnajärvi totesi sote-uudistuksen olevan muutosjohtamisen ennennäkemätön tulikoe Suomessa.
Muutoksen johtamista – vahvasti, paremmin, osallistaen?
Johtamisen alla on koko joukko tyylisuuntia. Koronan aikana pinnalla oli kriisijohtamispuhe. Sote-uudistuksen alla muutosjohtaminen nostaa päätään. Mutta mitähän sillä itse kukin tarkoittaa? Pikaisella haulla omasta päästä löytyy yhteyksiä ainakin ihmisten johtamiseen, projektien läpivientiin ja, no, sote-uudistukseen, jonka taipaleella eri pesteissä on ollut muutosjohtajanimikkeellä työskennelleitä ihmisiä koko joukko. Näemmä muutosjohtajia voi myös ostaa organisaatioon ulkopuolelta ja käväisee mielessäni myös yt:t ja irtisanomiset.
Sote-alan tarpeesta paremman johtamisen tarpeesta on puhuttu paljon eikä varmasti suotta. Muutoksen kohdalla johtamisen rooli korostuu entisestään. Olen nähnyt kirjoitettavan, että muutos vaatii vahvaa johtamista ja hyväksi muutoksen aikaan saamiselle on luoda välttämättömyyden ja kiireellisyyden tuntu. Kyse ei ole vain jättimäisen hankkeen teknisesti onnistuneesta läpiviennistä. Pitää saada myös tyylipisteitä, joita jakavat ennen kaikkea työntekijät, mutta myös asukkaat ja palvelujen käyttäjät. Siinä tullaan osallistamiseen, joka onkin kirjoitettu mukaan myös sote-uuudistuksen henkeen.
Muutoksen aikaansaamista – kuunnellen, kutsuen, kokeillen?
Pääkirjoituksessaan Anne Lahnajärvi kertoo tilaisuudessa johtajaylilääkäri Markku Mäkijärven ja kansanedustaja Aki Lindénin (sd) suositelleen johtajille jalkautumista. Meillä on Suomessa paljon erinomaisia ja vielä enemmän hyviä sote-alan johtajia, sillä olen törmännyt moniin some-jakoihin heidän kierroksistaan kentällä. Jalkautumisen lisäksi tarvitaan tietenkin kuuntelua: mikä on se kuuluisa kentän ääni ja kuullaanko se?
Me Mediellissä teemme työtä oikeastaan vain muutoksen kanssa. Tarkemmin sanottuna me autamme asiakkaitamme näkemään muutoksen tarpeen, miettimään muutoksen suunnan ja löytämään tien kohti toivottua tulevaisuutta. Tämän kaiken teemme asiakkaan kanssa ja johtajia autamme tekemään muutoksen taas työntekijöiden kanssa. Kaikilla portailla kuuntelua ja yhteisen ymmärryksen rakentamista. Kaikkien kutsumista jatkuvasti mukaan tavoitteita ja ratkaisuja etsimään – ei vain osallistamispajoja. Autamme kokeilemaan. Uudestaan. Ja vielä kerran (oikeasti aika monta kertaa), aina yhdessä.
Muutos tapahtuu ihminen kerrallaan
Yllä mainitussa tilaisuudessa yliopistonlehtori Jenni Airaksinen totesi kuulemma, että rakenteiden muuttamisen lisäksi on muutettava toimintaa. Tästä olen hyvin samaa mieltä. Vien ajatuksen vielä pidemmälle: jos todella haluamme tavoitella asukaslähtöisiä, yhteensovitettuja ja monen ammattilaisen kesken toteutettuja sote-palveluita, tarvitsemme rakenteellisen ja toiminnallisen muutoksen lisäksi myös kulttuurin ja ideologian muutosta. Jotta voimme oikeasti hyötyä integroiduista palveluista ja yhteisestä tekemisestä, täytyy kulttuurin eli jokaisen muuttaa toimintaansa. Se saattaa vaatia isojakin ideologisia muutoksia: mikä on minun ja ammattikuntani paikka uudessa järjestelmässä?
Tuo ei tapahdu hetkessä. Meidän lienee turha odottaa mullistavia muutoksia vielä pariin vuoteen. Sote-uudistus on, hyvin toteutuessaan, muuttumisen tulikoe. Koko joukkueen maratonjuoksuna.
Blogitekstin kirjoitti
Soila Karreinen | Valmentaja
Hyppäsin pois ison terveysaseman ylilääkärin tehtävästä ajatuksenani löytää uudenlaista tekemistä ja ymmärrystä siitä, mitä sotelle oikeastaan pitäisi tehdä. Sattuman kautta tieni vei sosiaali- ja terveysministeriön kautta terveydenhuollon resilienssin tutkimuksen pariin. Kirjoitan ajatuksistani, tutkimuksista ja paljon muuta.
Yhteystiedot
Meihin Medielleihin saa yhteyttä: https://medielli.fi/yhteystiedot/#ellit