08 elo Minä olin tienviitta
Yksi kesän kuumia uutisia on hätäkeskuksen kriisiytyminen ja turhat yhteydenotot. Toki ehdottomasti suurin osa puheluista on asiallisia. Mutta kuuleman mukaan kansalaiset ovat kääntyneet hädissään asiantuntijan puoleen tilanteissa, jossa lintu seisoo yhdellä jalalla, koira juoksee vapaana, pihalla on orava, joka tuijottaa, opettaja kaatoi energiajuoman viemäriin, milloin perunat ovat kypsiä, milloin pitää vaihtaa talvirenkaat tai katsastaa auto tai kun miestä ei kuulu baari-illan jälkeen kotiin.
Asiakkaat, jotka eivät saaneet terveysasemaan yhteyttä
Tuntuu kovin tutulta. Nämähän ovat niitä asiakkaitamme, jotka eivät terveysasemaan saaneet virka-aikana yhteyttä. “Arvauskeskus” tuntuu ajoin olevan joka kansalaisen tietotoimisto, jossa kaikkiin maailman ongelmiin ja kysymyksiin löytyy vastaus. Sinänsä hyvä juttu, että terkkariin on näinkin syvä luotto ja matala yhteydenottokynnys- mutta ammattilaiselle tämä aiheuttaa väistämättä päänvaivaa.
Mikä minä olen? Tai olin – kun tk-ajat ovat jo haikeansuloinen muisto.
Yleislääkärit
Yleislääkärin juuret ovat syvällä- olihan lääketieteen isä Hippokrates mitä selkein yleislääkäri, joka oivalsi nyt hyvin sote-muodikkaan ennaltaehkäisyn merkityksen. Vai mitä sanotte Hippokrateen lausumasta: “Yhtä oikein kuin on parantaa sairaita, on auttaa terveitä säilyttämään terveytensä.” Tai Elias Lönnrot, joka Karjalan kunnailla vaelteli runonlaulajia kuunnellen ja vaivaisten vaivoja parannellen- ilmiselvä yleislääkäri. Siinä mielessä jännä juttu, että yleislääketieteen erikoisala perustettiin maahamme vasta joulukuussa 1970.
Lääkärikoulutus
Lääkärikoulutus keskittyy vahvasti biomedisiinaan, jo alkumetreiltä opimme anatomiaa, fysiologiaa, anamneesia, statusta ja suunnitelmaa. Hämmästys olikin aikanaan suuri, kun ensimmäisiin terkkarikokemuksiin suunnattiin pää täynnä lääketiedettä- mutta jonka tarve tuntui ajoin olevan asiakkaiden pulmien ratkaisussa itse asiassa vähemmistönä. Mitä märkäkorva tekikään, kun vastaanotolle ohjattiin aviokriisiin ajautunut pariskunta, yksinäinen hieman muistamaton seniori epämääräisine vaivoineen (jossa ei ollut päätä eikä häntääkään) tai se onneton, jolle oli toimistosta varattu lääkärin vastaanottoaika “kun ei puhu mitään ymmärrettävää kieltä”. (Sinänsä tässä casessa alustava diagnoosi osoittautui oikeaksi: en tunnistanut minäkään)
Erikoislääkärit ja spesialiteetit
Tunnustan olleeni kateellinen erikoislääkäreille, joilla oli oikeus rajata ja ohjata toimintaansa vain spesialiteettiinsa ja jonka tietotaito omalta erikoisalalta on häikäisevän hallittava. Miten mukavaa olisikaan ollut ohjata muualle hämmentävän oirekuvan vuoksi vastaanottoajan saanut kansalainen (kun kopautan vasenta olkapäätä, oikeaan isovarpaaseen sattuu- mistä se johtuu?!?) ja jolle vastaaminen ei välttämättä antanut viisasta eikä vakuuttavaa kuvaa (“ei aavistustakaan- tuskin on tappava oire”) ja jonka hoito-ohje oli kiusallisen ei-lääketieteellinen (“älä kopauttele sitä olkapäätä”).
Yleislääketiede ja koko väestön terveys
Tilannetta ei yhtään auttanut ylevien yleislääketieteen tavoitteiden muistaminen arjen kaaoksessa. Huolehtimaan siis koko väestön terveydestä, ennaltaehkäisevällä otteella, kuunnella ymmärtää ja löytää (inhottavan!) epämääräisin vaivoin alkavat tappavat vaivat ja ne, joille ei tarvitse tehdä mitään- ja joiden oireilu oli aina alkuvaiheessa täysin identtinen.
Mikä minä olin?
En perhelääkäri, joka tuntee koko perheen ja on mukana vauvasta vaariin. Se ketju rikkoontui jo siinä vaiheessa, kun piti valita, teetkö äitiys ‑vai lastenneuvolaa. Äitiysneuvola oli mukava kevennys arjen kiireeseen, olivathan tulevat mammat pääosin nuoria ja terveitä ja ensimmäisten sydänäänien kuuleminen aina yhtä koskettavaa. Mutta johonkin mustaan aukkoon ne hävisivät, kun olivat kahtena kappaleena.
Ennaltaehkäisevät työote oli haastavaa tilanteessa, jossa sydänkäyrä on outo, verenpaineet tapissa ja tupakoinnista en luovu! Ja lääkkeitä en ota! Mieluummin kuolen saappaat jalassa! P‑le! Poliisiksi en halunnut ryhtyä. Eipä haittaa, vaikka mittarissa on kilometrejä, moottori väliin yskähtelee, vasen etuvalo on sammuksissa eivätkä rengassyvyyskään ihan tavoitteissa ole.
Oivalluksen sain kokeneen kollegan viisaasta lausumasta, jolloin tuli viimein syvä ymmärrys moninaisten roolien suhteen. Yleislääkäri on tienviitta. Tekee nopean lääketieteellisen arvion: onko hätä, onko tämä lääketiedettä olleskaan tarvittavaa, onko viisasta, että teen tämän itse vain ohjaanko toiselle (joka itse asiassa osaa tämän paremmin kuin minä).
Se se on! Minä olin tienviitta!
Ja ylpeä siitä!
Blogitekstin kirjoitti
Anne Autio | LEAN-valmentaja (LPP)
Pitkän terveyskeskustaustan omaavana ylilääkärinä tuon Medielleihin sekä perinteitä että osaamista aiemmista muutoksista. Erityisesti olen hyvä saatavuuden sekä resurssien tasapainoilussa ja variaation havaitsemisessa ja hallitsemisessa. Poikittainen ajattelu sekä resilienssi on minulle luontevaa, ja kykenen ajattelemaan asioita “out of the box” eli laatikon ulkopuolelta, joskus ennakoivastikin. Huomaan usein asioita, jotka ovat tulossa vasta esiin. Elleihin törmäsin eri projekteissa sekä työpaikoilla, ja lopulta päädyimme yhteen, kun huomasimme ihmettelevämme samaa norsua eri ilmansuunnista. Me Mediellit toimimme tasa-arvoisesti, oikeudenmukaisesti sekä asiakasta kunnioittaen.
Yhteystiedot
Meihin Medielleihin saa yhteyttä: https://medielli.fi/yhteystiedot/#ellit