25 heinä Serppejä, tsetsekärpäsiä ja äitilääkärin logiikkaa
Yksi lääketieteen suurimmista edistysaskelista on mittaamisen ja analysoinnin läpimurto, nykyisen lääketieteemme kivijalka. Mutta kuten muissakin asioissa hyvänkin asian käyttäminen kannattaa miettiä joskus etukäteen.
Salskea kandidaatti
Kuten tilanne, jossa salskea lääketieteen kandidaatti huolestuneesta konsultoi nuoresta potilaasta, jolla oli hälyttävän korkeat verenpainearvot toistetusti vastaanotolla mitattuna. Seniori mietti asiaa hetkisen ja ohjasi hieman punastelevan nuoren naisen iäkkäämmälle terveydenhoitajalle, jolloin verenpainearvotkin laskivat humisten normaalilukemiin. Opetus: mieti kahdesti, ennen kuin mittaat verenpainetta valkoinen lääkärintakki päällä. Etenkin jos olet komea nuori lääkäri (kauniskin käy).
Kuumemittari
Toinen kohtaus elävästä elämästä: nuorimies saapui nuhaflunssaräkäisenä olohuoneeseen kysymään missä on kuumemittari. Havahduttava oivallus: neljän lapsen äitinä en ole kertaakaan mitannut lapsiltani kuumetta kuumemittarilla. Luotan biologiseen otsamittariin: jos lapsen otsaa koskettaa omalla otsalla ja tuntuu kuumalta, on sillä kuume. Vaihtoehtoisen käsimittauksen virhelähteenä on usein se, että käsi on kylmempi kuin otsa ja siten tutkittava voi tuntua kuumalta vaikka ei oikeasti sitä ole.
Äitilääkäri
Äitilääkärin diagnoosipuusto tuntuu kulkevan seuraavalla ajatuslogiikalla: onko lapsi “kipeä” vai “oikeesti kipeä” (esim simahtanut, väsähtänyt, olet huolissasi)Jos lapsi on oikeasti kipeä tai olet huolissasi, vie se oikealle lääkärille arvioon (äitilääkäriä ei lasketa oikeaksi lääkäriksi, kun tunteet sotkevat harmittavasti diagnostiikkaa). Huomaa: kuume ei ole ratkaiseva oire päätöksenteossa. Itse asiassa sitä ei hoitopäätökseen tarvita lainkaan.
Äitilääkärin diagnoosi-hoitopuusto jatkuu seuraavin askelin: Tiedätkö todennäköisen syyn miksi lapsi on kipeä (esim nuha/räkäisyys ja kuume= flunssavirus): kyllä/ei. Jos tiedät/ epäilet tietäväsi, mistä on kyse hoida. Useimmiten hoito on kipulääkitys. Seuraa että paranee. Jos ei parane ja etenkin jos huononee, vie se oikealle lääkärille arvioon. Tai käytä hoitokokeilua, joka kertoo diagnoosin. Vasta viimeisenä tilaa labraa tai röntgeniä (koska niitä ei kotiolosuhteissa ole käytettävissä kovin näpsäkästi)
Pikkusisko
Hoitokokeilusta hyvä esimerkki on pikkusisko, joka soitti sunnuntaina ja kertoi, että kurkku on kovin kipeä. Ohjasin ottamaan Burana 800mg. Ja soitin kahden tunnin päästä uudelleen. Sisko oli kovin tyytyväinen, kertoi että kuume ja kipu olivat hävinneet ja ettei antibioottikuuria nyt tarvita. Väärä vastaus. Miksi? (vastaus alla)
Vastaus: Flunssassa kurkkukivun lisäksi on useimmiten muita oireita kuten nuhaa. Särkylääkkeet tehoavat yleensä vain osittain. Bakteeritaudeissa sen sijaan anti-inflammatorit (suomeksi: Burana) saattaa olla ns ihmelääke, joka vie oireet täysin pois. Siten sitä voi käyttää diagnoosin tukena hoitokokeilussa. Angiinan lisäksi “Buranatesti” tuntuu toimivat usein myös nuorten naisen munuaistulehduksissa, jossa oireena voi olla ihmeellinen kuume, joka nousee 39–40 asteeseen noin 4 tuntia Buranan ottamisen jälkeen ja laskee taas Buranalla normaaliksi. (Diagnoosin varmistukseen tarvitaan pissanäyte ja tulehdusarvo CRP eli serppi).
Miten tarina loppui?
Sisko ei suostunut penisilliinikuuriin kun vasta maanantaina, kun kurkkukipu palasi ja samalla tuli 40 asteen kuume. Auttoiko penisilliini? Tietty.
CRP eli serppi onkin loistava esimerkki mittauksesta, joka on hyvä- mutta jota kannattaa miettiä kahdesti. Ei ole yksi eikä kaksi kertaa, jolloin perjantai- illan ratoksi on tullut “serppihälytys”, jolloin CRP on otettu flunssapotilaalta ja on yllättävän korkea 80–100. Joka tuottaa päivystäjälle välittömän päänsäryn: onko se nyt kuitenkaan virus vai kehitteleekö se onneton keuhkokuumetta? Jolloin asiakkaan riski saada ns ylihoito kasvaa eli turha antibiootti varmuuden vuoksi. Koska ikuinen totuus on, että Valvira rankaisee alkavan keuhkokuumeiden hoitamatta jättäjää mutta armahtaa antibioottiripulin aiheuttajaa.
Jälkiviisaudella ajateltuna
Usein viisain reitti olisi ollut äitilääkärin logiikka: onko se kipee? Oikeesti? Jos ei, niin anna sille Buranaa. Jos ei riitä, anna Panadolia lisäksi. Jos on oikeesti kipee tai pahenee, laita oikeelle lääkärille. Mutta älä katso serppiä, jos sillä on flunssa.
Tarina nokkelasta ja halvasta diagnostiikasta on muinoin kuulemani tarina Afrikasta ja unitaudista. Tsetsekärpäsen aiheuttamaan unitautiin oli ainakin aikanaan käytössä lääke, jota käytettiin myös naisten säärikarvojen poistamiseen. Lääke oli hankala tehdä, sen tekeminen rikkoi koneet. Jolloin lääkettä piti antaa vain niille, joilla tautia oli. Koska diagnostisia mittareita tai laboratoriokokeita ei ollut, otettiin ajatuksella käyttöön ns köyhän miehen/naisen testi: laita terkkarille jonossa olevat odottamaan vastaanottoa (joka tapahtui joka tapauksessa). Ne, jotka nukahtivat odottaessa, laitettiin eri jonoon. Ja saivat unitaudin lääkkeen. Sitä tarina ei kertonut, kuinka mukavaa on niellä lääkettä, joka irrottaa säärikarvatkin.
Blogitekstin kirjoitti
Anne Autio | LEAN-valmentaja (LPP)
Pitkän terveyskeskustaustan omaavana ylilääkärinä tuon Medielleihin sekä perinteitä että osaamista aiemmista muutoksista. Erityisesti olen hyvä saatavuuden sekä resurssien tasapainoilussa ja variaation havaitsemisessa ja hallitsemisessa. Poikittainen ajattelu sekä resilienssi on minulle luontevaa, ja kykenen ajattelemaan asioita “out of the box” eli laatikon ulkopuolelta, joskus ennakoivastikin. Huomaan usein asioita, jotka ovat tulossa vasta esiin. Elleihin törmäsin eri projekteissa sekä työpaikoilla, ja lopulta päädyimme yhteen, kun huomasimme ihmettelevämme samaa norsua eri ilmansuunnista. Me Mediellit toimimme tasa-arvoisesti, oikeudenmukaisesti sekä asiakasta kunnioittaen.
Yhteystiedot
Meihin Medielleihin saa yhteyttä: https://medielli.fi/yhteystiedot/#ellit