Mie­lui­sat asiat palauttavat

Miksi loma jäl­keen aivot tun­tu­vat toi­mi­van parem­min? Seli­tys tähän sel­viää tut­kis­ke­le­malla loman aikaa, ja mitä sil­loin tapah­tuu. Oli­siko mah­dol­lista tuoda pala­nen lomaa ja palau­tu­mista työsesonkiin? 

Kun en tien­nyt mistä tyk­kään 

Joi­ta­kin vuo­sia sit­ten olin tilan­teessa, että työ täytti elä­mäni aika totaa­li­sesti ja koin ole­vani väsy­nyt. Herä­sin huo­maa­maan, että arjen pai­neessa olin unoh­ta­nut mitkä asiat ja teke­mi­set tuot­ta­vat minulle iloa. Huo­maa­mi­sesta tuli pelot­tava tunne, että hukan­nut itseni. 

Tuosta tun­teesta nousi kysy­myk­siä. Kuka minä olen? Mil­lai­nen ihmi­nen minä olen? Ja ennen kaik­kea: Mil­lai­nen minä haluan olla? Läh­din muis­tut­te­le­maan mie­leeni asioita ja teke­mi­siä, joista pidin aikai­sem­min elä­mäs­säni, aina lap­suu­teen saakka. Löy­sin takai­sin tär­keät asiani, kuten luke­mi­sen, luon­nossa kul­jes­ke­lun ja kir­joit­ta­mi­sen. Lisäksi tutus­tuin moneen uuteen­kin teke­mi­seen, joi­hin koin tun­te­vani luon­taista kiin­nos­tusta ja jotka tun­tui­vat lisää­vän iloa elämään. 

Kun aloin löy­tää uudel­leen asioita, joista tyk­kään 

Poh­dis­ke­lu­jeni ja etsin­tö­jeni myötä huo­ma­sin, että minuu­teni oli läh­te­nyt kapeu­tu­maan ja kier­ty­nyt työn ympä­rille. Minut väsytti se, että samais­tuin vah­vasti työ­mi­nääni. Kun läh­din löy­tä­mään muita puo­lia itses­täni, aloin saada ajat­te­luuni väljyyttä. 

Elä­män moni­puo­lis­tu­mi­nen lisäsi luo­vuutta ja tehok­kuutta työ­päi­viini. Aloin palau­tu­maan työstä enti­seen ver­rat­tuna parem­min. Koin, että elä­määni tuli lyhyitä pop-up-lomia, het­kiä, joissa aivoni sai­vat lomaa työ­asioista. Loin arkeeni myös tie­toi­sesti het­kiä, joissa ei tar­vitse aja­tella aktii­vi­sesti mitään ja aja­tus voi len­tää vapaasti. 

Lomaa aivoille muka­vista asioista 

Loma-aika yleensä elvyt­tää aivoja, koska teemme sil­loin meille muka­via asioita aika­tau­lulla, joka sal­lii haa­hui­lun ja luo­vat tauot. Muka­vat asia myös tuo­vat päi­viin posi­tii­vista virettä. Ne tuo­vat tun­teen, että elän oman­nä­köistä elämääni. 

Aivo­jen tar­vit­sema loma työ­päi­vän kes­kellä voi olla mik­ro­ko­koi­nen, kun­han sel­lai­nen jär­jes­tyy jok­seen­kin sään­nöl­li­sesti. Loma voi olla kuva työ­pöy­däl­läsi, joka muis­tut­taa sinua itsel­lesi tär­keästä asiasta. Se voi olla lyhyt hetki itsel­lesi, esi­mer­kiksi kävely käy­tä­vällä ilman mitään äly­lait­teita tai rau­hal­li­nen hen­git­tely ikku­nasta ulos kat­soen. Mik­sipä et lau­laa lui­kaut­taisi mie­li­kap­pa­leen tai tans­sah­taisi hyvän musii­kin tah­dissa, jos se tuot­taa sinulle iloa. Tär­keintä on, että het­kesi vie sinut jon­ne­kin aivan muu­alle ja tuot­taa hymyn huulille. 

Hei­tän sinulle haas­teen: Mitä sinä voi­sit tehdä tänään, että pala­nen lomaa tulisi osaksi työpäivääsi? 

Blo­gi­teks­tin kirjoitti

Mari Kiema | Valmentaja

Olen teh­nyt kym­me­ni­sen vuotta kehit­tä­mis­työtä eri­kois­sai­raan­hoi­dossa lea­nin ja orga­ni­saa­tion muu­tok­sen parissa. Muu­tos kieh­too minua ilmiönä sekä yksi­lön, työyh­tei­sön että orga­ni­saa­tion näkökulmasta.

Olen kou­lut­ta­nut ja val­men­ta­nut työyh­tei­söjä ja esi­hen­ki­löitä pro­ses­sien kehit­tä­mi­sessä sekä jat­ku­van kehit­tä­mi­sen toi­min­ta­mal­lin käyt­töö­no­tossa. Vah­vuu­teni on moni­puo­li­nen osaa­mi­nen lean-teo­riasta ja ‑työ­ka­luista sekä olen lisäksi pereh­ty­nyt eri­lai­siin lähi- ja etä-fasi­li­toin­ti­tek­nii­koi­hin. Kou­lu­tuk­sel­tani olen sai­raan­hoi­taja ja ter­veys­tie­tei­den maisteri.

Yhteys­tie­dot

Mei­hin Mediel­lei­hin saa yhteyttä: https://medielli.fi/yhteystiedot/#ellit