09 elo Muutosvastarinnan sisäinen elämä
Muutosvastarinnan nousu ja nujerrus
Muutosvastarinta pesii laajalti ja nousee esiin aina muutoksen aistiessaan. Tyyppiesimerkki on vaikkapa toimintamallin muutos, jonka esimerkiksi Mediellin valmentaja oman talon johdon kanssa marssittaa esiin. Silloin nousee muutosvastarinnan niskasulat pystyyn ja ääni astetta korkeammaksi: Vaara uhkaa, turvallisuutta ja vakautta kaivataan! Voi siinä joku myös miettiä, eikö tekemäni työ kelpaakaan eikä sitä selvästikään arvosteta.
Usein tässä kohtaa siirrytään järkiperustelujen kilpalaulantaan. Miksi muutos pitäisi tehdä ja miksi se nimenomaan pitäisi pysäyttää? Muutoksen edistäjät haluavat vakuuttaa, joskus myös nujertaa ja musertaa (aika väkivaltaista kieltä, eikö?), muutosvastarinnan. Voimasuhteet ilmiössä ovat usein tosiaan kuin ihmisen ja linnun välillä. Toisella on tavallisesti enemmän valtaa ja mahdollisuus käyttää sitä toisen yli (power over). Samalla muutosta omilla perusteluillaan vastustava kokee helposti tulevansa ohitetuksi ja epäarvostetuksi eikä koe tulevansa kuulluksi. Se voi saada hänet entisestään lisäämään volyymia, tekemään pesän terassin räystäälle ja siten sotkemaan ihmisen terassin ja kesäsuunnitelmat.
Järkiperustein argumentoimalla ei reaktioiden takana olevat tarpeet tule kuitenkaan huomioiduiksi kumpaankaan suuntaan ja näin ne nostattavat meissä koko joukon tunteita. Tarpeiden ja tunteiden kautta voisimme mielestäni päästä paremmin kiinni muutosvastarinnan sisäiseen elämään – ja oppia myös elämään sen kanssa. Eihän lintua ole välttämätöntä ajaa pois pesästään, jos yhteiselo sujuu.
Ymmärrys muutosvastarinnasta
Sen sijaan, että muutosvastarinta yritettäisiin häätää ympäristöstään tai vaientaa, voisi miettiä sitä, miten alkuperäistä muutosehdotusta työstetään niin, että yhä useampi voi kokea voivansa elää sen kanssa ja jopa osallistua sen muotoiluun (käyttää siis valtaa yhdessä, power with). Se mihin suuntaan tulisi liikkua tai mitä asioita huomioida, lähtee liikkeelle toisen aidosta kuuntelemisesta tarpeiden tasolla. Jos muutosvastarinta kaipaa turvallisuutta ja vakautta, mietitään, miten sitä voidaan tilanteessa lisätä. Missä olisi sellainen pesäpaikka, josta voisi riittävän turvallisesti tilannetta tarkkailla ja ehkä varovasti osallistua? Millainen tehtävä uuden pesän rakentamisessa olisi muutosvastarinnalla itsellään, jotta siitä voisi tulla tarpeeksi viihtyisä ja oman tuntuinen, vaikka ei ehkä ihan unelmien kämppä olisikaan? Ratkaisukeskeinen lähestymistapa kehottaa pohtimaan keinoja lisätä sitä, mikä toimii edes vähän. Kysy siis mitä pientä juuri nyt tekemällä voisimme lisätä hallinnan kokemusta tai lisätä ymmärrystä muutoksen merkityksestä? Samaan aikaan on tärkeää muistaa, että lempistrategiamme (vaikkapa “pidetään kaikki ennallaan”), harvoin toteutuvat sellaisenaan ja toisaalta muutoksen ajajakin saattaa joutua tinkimään omasta aikaansaamisen tarpeestaan taatakseen muille osallisuutta ja ennakoitavuutta. Vastineeksi hän saattaa saada varmuutta itselleenkin siitä, että isompi joukko tukee häntä ja sitoutuu muutokseen – riittävästi.
Päätöksiä tehdessä on juuri muutostilanteissa tärkeää käsitellä asioita muutoinkin kuin kahden navan välisinä seikkoina. Osallisuuden kokemus on parhaimmillaan paljon muutakin kuin mahdollisuus sanoa (turhaan) ei tai (puolipakolla) kyllä, vaikka isot linjat olisikin jo päätetty. Sitoutumisen asteita on paljon täyden ein ja totaalisen kyllän välissä ja sen voi antaa ohjata myös kehittämistä ja päätöksentekoa. Voi olla hyvä tuki muutoksen tekemiselle, jos 20 työntekijästä neljä tukee ajatusta lähes varauksetta (skaalalla 9–10/10), kolme haluaa vähän viilata (7–8/10), kahdeksan suhtautuu esitykseen varauksella haluten tietää lisää ja pohtia riskejä (6/10), neljä kieltäytyy edistämästä asiaa mitenkään (2–3/10) ja loppuja ei vain kiinnosta (5/10). Sitten voidaan kysyä: Mikä saisi sinut siirtymään seuraavalle portaalle asian tukemisen suhteen? Näin muutosvastarinnankin kriittiset huomiot saavat arvonsa ja voivat parantaa lopputulosta.
Muutosvastarinta – takuuvarma toverimme
Muutosvastarinta voi siis kätkeä sisälleen monia tarpeita tiedosta helppouteen ja vakuuttumisesta aina hyväksytyksi tulemiseen. Sitä ei voi ennalta aina arvata, mutta onneksi voi aina kysyä. Herkkäaistisesta muutosvastarinnasta (Conservativicus conservativicus) kertoo radiosketsissä lisää Alivaltiosihteerien haastattelema ornitologian tohtori Kari Kona. Löydät sen YLE Areenasta haulla “Alivaltiosihteerin 90 parasta radiosketsiä – Jakso 56: Viikon luontoääni: muutosvastarinta”. Pian alkaakin muiden lintujen syksyinen maastapako. Kotoinen muutosvastarinta onneksi pysyy seuranamme – opetelkaamme siis tuntemaan sen tavat ja elämään yhdessä ❤
Blogitekstin kirjoitti
Soila Karreinen | Valmentaja
Hyppäsin pois ison terveysaseman ylilääkärin tehtävästä ajatuksenani löytää uudenlaista tekemistä ja ymmärrystä siitä, mitä sotelle oikeastaan pitäisi tehdä. Sattuman kautta tieni vei sosiaali- ja terveysministeriön kautta terveydenhuollon resilienssin tutkimuksen pariin. Kirjoitan ajatuksistani, tutkimuksista ja paljon muuta.
Yhteystiedot
Meihin Medielleihin saa yhteyttä: https://medielli.fi/yhteystiedot/#ellit