28 maalis Hallintoa vai ihmisten johtamista
Mistä kumpuaa kokemus huonosta johtamisesta? Onhan meillä sentään johtajapositioissa loistavia substanssiosaajia. Vai piilisikö ainakin osa ongelmaa juuri siinä. Monet johtajapositioon siirtyneet henkilöt ovat tehneet ensin uraa kliinisen työn parissa. Heistä on tänä aikana kasvanut erinomaisia alansa asiantuntijoita. Tehtävä on ollut asiakeskeinen ja usein identiteettikin rakentunut asiantuntijuuden ympärille.
Asiantuntijasta ihmisten johtajaksi
Siirtyminen asiantuntijasta johtajaksi on iso muutos. Muutos ei koske pelkästään tehtävänkuvaa vaan mitä suurimmassa määrin ajattelun ja tekemisen muutosta. Asiantuntijuudesta voi olla haastavaa irtautua ja erilaiset hallinnolliset työt voivat sen vuoksi tuoda turvaa. Tilannetta ei helpota se, jos organisaatiossa käytetty kieli tukee vanhaa mindsetiä. Kuulen usein johtajien puhuvan hallinnollisesta työstä, mutta harvoin johtamistyöstä, saatikka ihmisten johtamisesta.
ihmisten johtaminen alkaa syvällisestä ymmärryksestä psykologiasta. Johtajan on tunnettava tiiminsä jäsenten vahvuudet, heikkoudet, motivaatiotekijät ja kommunikaatiotavat. Ihmiset ovat monimutkaisia olentoja, joilla on erilaisia tarpeita ja odotuksia. Hyvä johtaja kykenee lukemaan näitä signaaleja ja sopeuttamaan johtamistyyliään kullekin yksilölle sopivaksi.
Ihmisten johtamisen voima
Työntekijöiden aito, hyvä kohtaaminen lisää heidän sitoutumista ja motivaatiota. Kun työntekijät kokevat, että heidän mielipiteensä ja panoksensa ovat arvostettuja, he ovat taipuvaisempia sitoutumaan organisaation tavoitteisiin ja tekemään parhaansa niiden saavuttamiseksi. Tämä johtaa parempaan työsuoritukseen ja asiakastyytyväisyyteen. Ihmisten johtaminen edistää innovaatioita ja luovuutta. Kannustaessaan avoimeen vuorovaikutukseen ja ideoiden jakamiseen, organisaatio voi hyödyntää koko henkilöstön monipuolista osaamista ja näkökulmia.
Tulevaisuus
Väitän, että tulevaisuudessa ihmisten johtamisen tärkeys korostuu entisestään. Kun rutiininomaiset työt vähenevät automatisoinnin ja digitalisoinnin vuoksi, vaativa ajattelutyö korostuu. Tämä lisää jokaisen työntekijän itsen johtamisen taitoa ja erityisesti oman energian hyvää johtamista. Alaisten energian johtaminen on tärkeä osa johtajan roolia, sillä se vaikuttaa suoraan työn tehokkuuteen, tiimin ilmapiiriin ja lopulta koko organisaation menestykseen.
Blogitekstin kirjoitti
Kaisa Pere | Toimitusjohtaja
Tapasin Annen ja Elisan entisessä työpaikassamme. Annen kanssa keskustelin usein palvelujen kehittämisestä. Keskustelujen lomassa huomasimme, että ajattelutapamme oli hyvin samankaltainen. Jaoimme yhtäläisen intohimon palvelujen kehittämiseen. Kun ikkuna aukesi isoon muutokseen, en epäröinyt.
Medielleissä koen, että minulla on mahdollisuus vaikuttaa ei pelkästään siihen, että kansalaiset saavat parempia terveyspalveluita, vaan myös siihen, että palveluita kehitetään taloudellisesti kestävälle pohjalle.
Yhteystiedot
Meihin Medielleihin saa yhteyttä: https://medielli.fi/yhteystiedot/#ellit